GESTUL NEAȘTEPTAT al lui Kim Jong-un, înainte de summit. Omul lui Trump se ÎNTOARCE cu o VICTORIE importantă din Coreea

GESTUL NEAȘTEPTAT al lui Kim Jong-un, înainte de summit. Omul lui Trump se ÎNTOARCE cu  o VICTORIE importantă din Coreea

Ultimul gest al liderului nord-coreean, Kim Jong-un, a fost primit cu bucurie de președintele american, Donald Trump, cu doar câteva săptămâni înainte de o întâlnire istorică programată între cei doi șefi de stat.

Preşedintele Trump, a anunţat miercuri eliberarea a trei cetăţeni americani deţinuţi de Coreea de Nord, salutând „gestul de bunăvoinţă” din partea lui Kim Jong-un, informează agerpres.ro.

La o zi după decizia de a retrage SUA din acordul asupra programului nuclear iranian, încheiat de predecesorul său Barack Obama, preşedintele american vrea să demonstreze că acţionează şi într-un alt mare dosar legat de ameninţarea nucleară.

„Sunt încântat să vă informez că secretarul de stat Mike Pompeo se întoarce cu avionul din Coreea de Nord, împreună cu trei minunaţi domni pe care toată lumea abia aşteaptă să-i întâlnească”, a notat Trump pe contul său de Twitter. „Ei par să fie sănătoşi”, a adăugat Trump, precizând, fără să-şi ascundă entuziasmul, că el îi va primi personal la sosirea lor la o bază militară din Andrews, lângă Washington, joi, la orele două dimineaţa (06:00 GMT).

Ne puteți urmări și pe Google News

Kim Dong-chul, pastor americano-coreean, a fost arestat pentru spionaj şi condamnat în 2016 la zece ani de muncă silnică. Kim Hak-song şi Kim Sang-duk lucrau pentru Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie de la Phenian, stabiliment fondat de evanghelişti străini. Ei au fost arestaţi anul trecut pentru „acţiuni ostile”.

Coreea de Nord a mai arestat în trecut cetăţeni americani, dintre care majoritatea au fost eliberaţi de Phenian după intervenţii ale unor personalităţi. Fostul preşedinte Bill Clinton a călătorit la Phenian în 2009 pentru a obţine eliberarea a doi jurnalişti condamnaţi la 12 ani de muncă silnică pentru că au trecut ilegal frontiera.

Trump a precizat că şeful diplomaţiei americane, care s-a întâlnit cu Kim Jong-un timp de circa 90 de minute, a avut o „bună întrevedere” cu acesta din urmă.

El a reafirmat, de asemenea, cum a făcut-o deja de mai multe ori, că data şi locul viitoarei sale întâlniri cu liderul nord-coreean au fost deja fixate. În ultimele săptămâni, el a evocat două posibile locuri pentru această întâlnire: Zona Demilitarizată (DMZ), care divizează peninsula şi care a găzduit la sfârşitul lui aprilie al treilea summit intercoreean, şi Singapore.

După ani în care tensiunile au escaladat asupra programelor nuclear şi balistic ale Coreei de Nord, peninsula cunoaşte de la începutul anului o remarcabilă detensionare, ilustrată şi de recentul summit intercoreean.