Evenimentul Zilei > International > Germania oferă despăgubiri homosexualilor. Prima tranșă, 860.000 de euro. „Au fost tratați ca infractori”
Germania oferă despăgubiri homosexualilor. Prima tranșă, 860.000 de euro. „Au fost tratați ca infractori”

Germania oferă despăgubiri homosexualilor. Prima tranșă, 860.000 de euro. „Au fost tratați ca infractori”

Între anii 1945 și 1994, mii de persoane din Germania, atât din estul, cât și din vestul teritoriului, au fost condamnate pentru acte homosexuale consimțite. În prezent, Guvernul federal din Germania oferă compensații financiare pentru cetățenii cei mai grav afectați de măsurile care le-au fost aplicate, relatează Der Spiegel.

„Raportat la zilele noastre, a fost o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”

Până la finele lunii august, Guvernul federal din Germania a oferit compensații financiare la un număr de 249 de bărbați și femei care au fost urmăriți penal, începând cu anul 1945, pentru acte homosexuale consimțite. Potrivit anunțului comunicat de Oficiul Federal pentru Justiție, o sumă de aproximativ 860.000 de euro a fost plătită celor afectați de măsurile care le-au fost aplicate, în baza Legii de reabilitare adoptată în anul 2017.

Oficiul Federal pentru Justiție a transmis că persoanele afectate de măsurile aplicate în perioada 1945-1994 pot să solicite despăgubiri de la Guvern până în luna iulie a anului 2022. Conform informațiilor comunicate de autorități, alte 14 cereri din partea cetățenilor se află în curs de procesare.

În perioada 1945-1994 au fost pronunțate aproximativ 69.000 de hotărâri judecătorești pentru acte homosexuale consimțite – în mare parte în Republica Federală, dar și în RDG. Oficiul Federal pentru Justiție din Germania a transmis că interzicerea relațiilor sexuale între persoanele de același sex a fost „raportat la zilele noastre, în special o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”.

Germania plătește despăgubiri homosexualilor urmăriți penal în perioada 1945-1994

Până în anul 1994, homosexualii din Germania au fost tratați ca infractori. Ministrul Justiției Maas a fost oficialul care, în anul 2015, a inițiat demersuri pentru a-i reabilita, susținând că drepturile omului au fost încălcate, însă lucrurile au fost mai dificile decât se aștepta.

Într-un final, Parlamentul federal unicameral Bundestag a anulat, în anul 2017, toate hotărârile relevante în acest sens și a stabilit prin modificarea actelor normative acordarea compensațiilor financiare persoanelor care au fost afectate de legislația anterioară.

Începând cu anul 2019, s-a stabilit și despăgubirea persoanelor care au întreținut relații homosexuale și au fost urmărite penal, însă fără a primi un verdict juridic în acest sens. Mulți cetățeni din Germania care s-au aflat într-o astfel de situație și-au pierdut dreptul la formarea profesională sau chiar locul de muncă, pe fondul anchetelor penale și a detenției provizorii.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: