Georgia, luată sub aripă de NATO

Alianţa susţine guvernul de la Tbilisi în disputa cu Rusia privind regiunile secesioniste georgiene.

Georgia se poate baza pe susţinerea NATO în conflictul cu Federaţia Rusă, al cărei preşedinte, Vladimir Putin, i-a cerut imperativ guvernului de la Moscova să intensifice de urgenţă cooperarea cu Abhazia şi Osetia de Sud, cele două regiuni separatiste georgiene.

Vicepremierul georgian, Ghiorghi Baramidze, a fost primit ieri, la sediul NATO din Bruxelles, de către secretarul general adjunct al Alianţei, Claudio Bisogniero, relatează agenţia France Presse. Bisogniero i-a confirmat lui Baramidze faptul că NATO doreşte ca Rusia să revină asupra deciziei sale de a strânge legăturile cu Abhazia şi Osetia de Sud. Alianţa îşi făcuse publică poziţia în conflictul dintre Georgia şi Rusia încă de miercuri, prin vocea secretarului general Jaap de Hoop Scheffer.

Ieri, Ghiorghi Baramidze a reafirmat intenţia guvernului de la Tbilisi de a restabili pe cale paşnică suveranitatea Georgiei asupra regiunilor secesioniste, a anunţat James Appathurai, purtătorul de cuvânt al NATO.

Ofensivă diplomatică lansată de Tbilisi

Trimiterea lui Baramidze la Bruxelles face parte din ofensiva diplomatică lansată de Georgia pentru a contracara un presupus „proiect de anexare“ de către Rusia a Abhaziei şi Osetiei de Sud. Potrivit agenţiei Reuters, vicepremierul georgian avea programate întrevederi cu mai mulţi ambasadori din statele membre NATO şi cu Benita Ferrero-Waldner, comisarul european pentru relaţii externe.

Vocea Georgiei s-a făcut auzită şi în Statele Unite, unde John McCain, candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie, le-a cerut guvernelor europene să condamne atitudinea Rusiei.

De asemenea, Consiliul de Securitate ONU s-ar putea reuni săptămâna viitoare, la cererea Georgiei, care acuză Federaţia Rusă că îi încalcă suveranitatea.

Kremlinul a anulat sancţiunile din 2006

Vladimir Putin, a ordonat ieri ridicarea sancţiunilor impuse Georgiei în 2006, a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova. Putin a solicitat şi luarea unor măsuri suplimentare în vederea normalizării relaţ iilor cu această ţară, a adăugat sursa citată. În octombrie 2006, Rusia a suspendat legăturile aeriene, terestre şi maritime cu Georgia, după arestarea, la Tbilisi, a patru ofiţeri ruşi acuzaţi de spionaj.