George Maior, lecții de „superpolitică” și relații internaționale. Fostul șef SRI, despre rolul statului

George Maior a lansat lucrarea „Superpolitica: Triumf și eșec strategic – conducători, mari ambiții de putere și logica legitimității în ordinea statelor și în relațiile internaționale”. În paginile cărții sale, fostul șef SRI aduce în prim plan o nouă viziune legată de diplomație, relațiile dintre state și strategie. Totodată, acesta conturează ideea superpoliticii ca model de comportament.

George Maior, despre superpolitică, și relațiile internaționale

Prin prisma noii lucrări, conceptul de „superpolitică” intră în sfera științelor politice, dar și în cea a relațiilor internaționale. În viziunea fostului șef al Serviciului Român de Informații, aceasta are la bază conducerea strategică a statului și cuprinde „idei sau concepte de legitimitate, modele etice, ideologii apărute să confere o dimensiune calitativă a ordinii politice”.

George Maior arată că superpolitica impune o abordare diferită relațiilor internaționale. Conform autorului, aceasta ar trebui să se bazeze pe credibilitate, legitimitate sau pe calitatea etică.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Interese pe termen lung

„Superpolitik-ul este un exercițiu aparte de aplicare a puterii.”, a arătat Iulia Moise Bădăluță, doctor în Ştiinţe Politice-Relaţii Internaţionale, potrivit Romania Tv.

În rândurile sale, George Maior spune că superpolitica se aplică într-un context de criză la nivelul statului.

„Superpolitica apare şi se exprimă întotdeauna într-un context excepțional: în general (dar nu neapărat!) o criză în ordinea firească a statului sau în ordinea internațională a statelor, având consecinţe inevitabile în ambele planuri; o ruptură în evoluţia politico-istorică, o transformare radicală sau o revenire la modele anterioare”, spune autorul.

George Maior, despre constrângerile sistemului internațional

Autorul analizează impactul pe care constrângerile sistemului internaţional îl au în ceea ce privește comportamentul strategic al țărilor. 

În plus, George Maior conturează portretul politicianului care poate acționa în acord cu noul concept. Acesta  a ocupat funcția de director al SRI, iar în prezent își desfășoară activitatea ca diplomat.