Situaţia din Ucraina şi "ofensivitatea" regională a Federaţiei Ruse au impus SRI "sarcini sensibil legate de a cunoaşte aceste evoluţii şi a informa factorii de putere din stat şi cei diplomatici", a declarat şeful SRI, George Maior, după prezentarea bilanţului pe 2013 a activităţii Serviciului în Comisia de control asupra SRI din Parlament.
"Atât situaţia din Ucraina, cât şi ofensivitatea regională a Federaţiei Ruse au impus Serviciului sarcini sensibil legate de a cunoaşte aceste evoluţii şi a informa factorii de putere din stat şi cei diplomatici pentru a avea cunoaştere bună pe aceste evoluţii care se petrec în proximitatea geografică a României. Pe de altă parte, pentru a preîntâmpina eventuale efecte interne în ceea ce priveşte securitatea naţională a României, în special pe zona sensibilă a spionajului", a declarat George Maior, potrivit Agerpres.
Cât priveşte posibilitatea desfăşurării unor activităţi de spionaj din partea Federaţiei Ruse pe teritoriul României, George Maior a spus că SRI are o cunoaştere "foarte bună şi competenţă deosebită" din acest punct de vedere. "Nu este din punctul de vedere al Serviciului o problemă care să nu poată fi abordată profesionist la nivelul Serviciului", a subliniat Maior.
Referitor la un articol din noua lege a securităţii cibernetice care se discută în Parlament şi care prevede obligativitatea furnizorilor de internet de a stoca datele timp de şase luni, George Maior a spus că această lege este construită "perfect în concordanţă cu noţiunile elementare de drepturile omului şi are ca obiectiv asigurarea securităţii cibernetice a României', asigurând că 'nu este o problemă din acest punct de vedere".
Pe de altă parte, el a spus că în cadrul şedinţei a fost abordată şi importanţa păstrării neutralităţii şi independenţei Serviciului în acest an, "destul de sensibil din punct de vedere politic".
9.000 de informări transmise de SRI
George Maior le-a prezentat parlamentarilor Raportul Serviciului pe 2013 şi a afirmat că cele 9.000 de informări transmise au contribuit la diminuarea riscurilor şi ameninţărilor cu care s-a confruntat România.
"Din acest punct de vedere am expus pe larg principalele probleme pe care le-am abordat la nivelul misiunii Serviciului. Mă refer la diverse vulnerabilităţi interne legate de corupţie în administraţie şi justiţie, la crimă organizată transfrontalieră, la problema terorismului care este în continuare foarte serios în atenţia Serviciului în încercarea de a ţine departe de teritoriul României acest risc. M-am referit de asemenea la problema stringentă a evaziunii fiscale şi aici Serviciul a avut un rol prin informările sale, de a ajuta Executivul pentru a aborda acest fenomen care poate prejudicia serios bugetul de stat. M-am referit la problema securităţii cibernetice care începe din ce în ce mai mult să afecteze securitatea statelor, inclusiv pe cea a României", a precizat Maior.
El a subliniat faptul că şi în 2013 au fost diverse atacuri ţintite către 'zone de infrastructură critică a autorităţilor', menţionând că acest lucru probabil va creşte în intensitate în viitor.
"Sper că cele 9.000 de informări transmise atât autorităţilor centrale, cât şi celor locale în anul 2013, au contribuit la diminuarea acestor riscuri şi ameninţări cu care s-a confruntat România. De altfel, în general aprecierile au fost bune atât din partea Preşedinţiei, cât şi din partea Executivului cu privire la valoarea acestor informări în deciziile pe care aceşti factori importanţi în stat le-au luat în anul 2013", a mai precizat şeful SRI.