George Copos o tine din cacealma in cacealma

Fostul vicepremier a boicotat procesul "Loteria" pentru a licita hotelul Triumf cu un act dubios.

Licitatia publica cu strigare pentru vanzarea Hotelului Triumf, programata ieri-dimineata, a fost anulata intrucat nu a fost indeplnita conditia privind inscrierea a cel putin trei ofertanti.

Desi, initial, se aflau trei firme in cursa, s-a ajuns la aceasta situatie deoarece una dintre ele, Athenee Phenix Group (controlata de compania detinuta de George Copos, Ana Hotels), a fost descalificata de comisia Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Motivul: Athenee Phenix SA a prezentat o scrisoare de garantie bancara care, desi a fost eliberata pe 15 ianuarie 2007, la momentul depunerii era datata 17 ianuarie 2007. Potrivit presedintelui comisiei de licitatie, Marinela Docan, primele doua firme inscrise au indeplinit conditiile prevazute in dosarul de prezentare, iar "comisia de licitatie a decis ca Athenee Phenix SA e descalificata".

Celelalte doua companii care s-au prezentat la licitatie au fost Roses Residential Park SRL Bucuresti si BEA Hotels Eastern Europe Romania SRL. Toate cele trei firme au achitat taxa de participare la licitatie de 10.000 de euro - si au prezentat cate o scrisoare de garantie de participare de 5 milioane de euro.

Copos a venit la locul faptei Licitatia a fost organizata ieri-dimineata, la Clubul Polo Floreasca. Cu cateva minute inainte de ora 10.00, ora la care comisia de licitatie a intrat in sala, la "locul faptei" si-a facut aparitia si George Copos, desi in acel moment ar fi trebuit sa se afle in fata magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in primul termen al dosarului "Loteria".

Fostul vicepremier este acuzat de evaziune fiscala. Copos s-a asezat in sala, dar in momentul in care presedintele comisiei s-a referit la scrisoarea de garantie depusa de compania pe care o controleaza, a disparut in mare graba, fara urma.

Conform comisiei de licitatie, reprezentantul societatii Athenee Phenix Group si-a insusit datele inscrise in dosarul de prezentare primit de la organizatorul licitatiei, precum si faptul ca este de acord cu acestea prin semnarea si depunerea cererii de participare la licitatie. Tiriac, interesat de terenul din Kiseleff Roses Residential Park, una dintre cele doua firme care a ramas in cursa, este detinuta in proportie de 99% de firma Goldale Limited, inregistrata in Cipru, cu capital spaniol, restul de 1a fiind detinut de Sungrove Limited, tot cu sediul la Nicosia.

Rose Residential se numara printre companiile din zona de interes a magnatului Ion Tiriac, Sungrove detinand participatiunea majoritara in Airport Retail Park si Airport Logistik Park. Acest conglomerat de firme are 80 de hectare in zona Otopeni, unde urmeaza sa fie dezvoltat un parc logistic.

BEA Hotels Eastern Europe Romania este controlata de firma olandeza BEA Hotels Eastern Europe BV, care are legaturi cu firma israeliana Elscint. Aceasta controleaza, indirect, Hotelul Bucuresti din Capitala. Reprezentantii Regiei au declarat ca a fost inregistrata si o contestatie, depusa de AOL Servicii Expert SRL Bucuresti, care urmeaza sa fie solutionata.

Procesul lui Copos, amanat din nou Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu au reusit nici ieri sa inceapa judecata fostului vicepremier Gheorghe Copos, acuzat de evaziune fiscala de un milion de euro, in dosarul "Loteria", si au amanat din nou procesul pentru data de 15 februarie.

Judecatorii au luat aceasta decizie dupa ce au constatat ca firma Ana Electronic, pe care Copos ar fi folosit-o in tranzactia incriminata in dosar, nu a fost citata conform procedurii, iar unul dintre inculpati, Stelian Ratiu, este bolnav si nu a putut veni la proces.

Dintre cele sase infatisari programate pana acum in acest proces care a inceput in iulie 2006, cinci au fost inutile. Procesul a fost amanat de fiecare data din diverse motive procedurale.

In dosarul "Loteria", senatorul Gheorghe Copos este acuzat ca, in anul 2004, ar fi vandut Loteriei Nationale 38 de spatii comerciale la preturi supraevaluate si prin mai multe tranzactii fictive, cu scopul de a se sustrage de la plata taxelor si impozitelor datorate statului.

Evaziunea fiscala "reusita" de fostul vicepremier in aceasta afacere a fost evaluata de procurori la peste un milion de euro. In acelasi dosar, fostul director general al Loteriei, Nicolae Cristea, este acuzat de complicitate la evaziune fiscala. (Narcis Iordache)