Evenimentul Zilei > International > George Clooney, mesaj cutremurător legat de moartea lui George Floyd! Rasismul este…
George Clooney, mesaj cutremurător legat de moartea lui George Floyd! Rasismul este…

George Clooney, mesaj cutremurător legat de moartea lui George Floyd! Rasismul este…

Renumitul actor George Clooney a declarat, pentru ziarul Daily Beast, că rasismul este pandemia Americii, încurajându-și compatrioţii să-şi exercite dreptul de vot pentru a schimba situaţia.

O problemă care „ne infectează pe toţi” şi pentru care „după 400 ani de luptă trebuie încă găsit un vaccin”, notează actorul în acest articol în care intră din plin în dezbaterea asupra rasismului din Statele Unite care a devenit scenariu a numeroase proteste şi manifestaţii în majoritatea oraşelor după uciderea, la 25 mai, a afro-americanului George Floyd, în momentul arestării sale de către poliţia din Minneapolis.

Afirmaţiile lui Clooney, care reflectează nu doar la situaţia rasială actuală ci aminteşte şi fapte similare petrecute în istoria recentă a SUA, au devenit virale pe Twitter, şi o tendinţă a zilei.

„Ne aflăm oare în 1992, când am auzit un juriu care a decis că poliţiştii albi, pe care i-am văzut de zeci de ori lovindu-l pe Rodney King nu sunt vinovaţi pentru crimele lor evidente?”, s-a întrebat actorul.

„Sau în 2014, când Eric Garner a fost executat pentru că a vândut ţigări unui poliţist alb care l-a strangulat în timp ce noi ne uitam la el?”, a insistat Clooney, înainte de a încheia: „Cuvintele ‘nu pot respira’ vor rămâne gravate pentru totdeauna în mintea noastră”.

Laureatul a două premii Oscar şi protagonist al unor filme ca „Ocean’ s Eleven’ (2001) sau „Gravity” (2013) notează de asemenea că nu ştie când se vor termina protestele, dar că speră ca nimeni să nu mai „fie omorât”.

„Furia şi frustrarea pe care le vedem pe străzile noastre sunt o aducere aminte a cât de puţin am crescut ca ţară de la păcatul nostru originar, sclavia”, a spus el.

Potrivit lui Clooney, rasismul rămâne o problemă în SUA, agravată cu această ocazie de preşedintele Donald Trump, care săptămâna trecută a spus că „atunci când încep jafurile, încep împuşcăturile” şi care luni ameninţa că va desfăşura armata pentru „a înăbuşi” protestele.

Este şi motivul pentru care a făcut apel la cetăţeni să schimbe această situaţie la 3 noiembrie, când vor avea loc alegeri prezidenţiale.

„Nu avem nevoie de lideri care să aţâţe ura şi violenţa ca şi cum ideea de a-i împuşca pe cei care se dedau la jafuri, nu ar fi altceva decât un mesaj controversat. Există un singur mod pentru ca această ţară să obţină o schimbare adevărată: prin vot”, a încheiat el.

Sursa: Agerpres

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: