Adrian Năstase îl va propune pe Mircea Geoană premier. Aplauze frenetice ale celor 10.000 de membri PSD invitaţi.
Acest moment va fi marcat prin apariţia solistului Costel Busuioc, care va interpreta „Vincero“, arie făcută celebră de tenorul Luciano Pavarotti.
Singura teamă a liderilor PSD era că Busuioc, membru vechi la PSD Timiş, ar putea să întârzie pe drumul din Spania. După acest moment, intră în scenă Geoană, care va ţine discursul de premier. Apoi are loc prezentarea candidaţ ilor pentru parlament. Finalul îi va aparţine lui Ion Iliescu, care va încheia show-ul prin discursul său. Acestea sunt scenariul şi regia Congresului PSD de azi, conform unei prezentări făcute ieri la şedinţa Comitetului Executiv (CEx) al PSD de directorul de campanie, Miron Mitrea.
Pentru prima dată în ultimii ani, la PSD are loc un congres cu rezultat prestabilit. Ideea asupra căruia s-a stabilit concordia între social-democraţi este aceea de a-l nominaliza pe Mircea Geoană drept candidatul PSD la funcţia de premier. Aceasta va fi şi ideea centrală a Congresului. În plan secund se va desfăşura lansarea candidaţilor Alianţei PSD+PC la parlament.
PSD mizează pe 35%
Conform unei analize elaborate de Viorel Hrebenciuc şi Miron Mitrea, prezentată ieri la şedinţa CEx, PSD mizează pe un scor de 35%. „Pe rezultatele de la locale, simularea noastră arată că avem 7 mandate peste PDL. Şi suntem în creştere“, a spicuit Mitrea din analiză. „Am crescut cu unu-două procente pe lună. Într-o formulă sau alta vom intra la guvernare“, l-a completat Hrebenciuc. Cauza: participarea PSD la creşterea pensiilor. Din acest motiv, Geoană le-a indicat ieri liderilor judeţeni strânşi la şedinţa CEx să îşi centreze discursul de campanie pe ideea că PSD a mărit pensiile.
Oamenii lui Voiculescu, băgaţi pe gât baronilor
Dacă ideea că PSD va câştiga alegerile şi va intra la guvernare nu a stârnit rumoare printre liderii judeţeni, plasarea conservatorilor pe liste a scos tensiunile la iveală. Mai mulţi lideri judeţeni s-au împotrivit primirii oamenilor lui Voiculescu pe liste. „Nu vreau să aud de niciun conservator şi cu asta am încheiat discuţia. Dacă aveţi altă părere, eu îmi depun acum demisia şi mergeţi în alegeri cu cine vreţi“, a bătut cu pumnul în masă Ion Stan, liderul PSD Dâmboviţa.
Acesta a fost urmat şi de alţi lideri de filială, care au refuzat primirea oamenilor lui Voiculescu, invocând „trădarea“ din 2004. Încercând să fie împăciuitor, Viorel Hrebenciuc a subliniat că a primit doi conservatori la Bacău. „Care dintre cei doi intră rămâne de văzut“, a completat liderul deputaţilor PSD. Şi Radu Mazăre a încercat să fie un exemplu de toleranţă şi bună colaborare cu aliaţi din PC şi le-a pus la dispoziţie un colegiu în Constanţa. „E adevărat că nu e eligibil, dar să se bată pentru el“, le explica el pe holuri unor jurnalişti. În final, 28 de conservatori şi-au găsit colegii.
PSD BUCUREŞTI Luminiţa Anghel, pe lista lui Vanghelie
Oferta lui Marian Vanghelie pentru Bucureşti constă în următorii candidaţi: la Senat - Cristian Diaconescu (sectorul 2), Dan Voiculescu (sectorul 4), Ecaterina Andronescu şi Cătălin Voicu (la sectorul 5) pentru colegiile eligibile. Pe un loc cu emoţii la sectorul 2, Şerban Nicolae, favoritul lui Ion Iliescu. Alte două cunoştinţe de-ale preşedintelui de onoare al PSD, Răzvan Theodorescu şi Sergiu Nicolaescu, au primit colegii neeligibile în sectorul 1.
La Camera Deputaţilor, pe colegiile eligibile au fost distribuiţi următorii: Rodica Nassar, Georgian Pop, Aura Vasile, Florian Popa (rectorul universităţii de medicină), Dumitru Chiriţă (lider sindical), Oana Mizil (la insistenţele lui Viorel Hrebenciuc), Dan Darabont, Mariana Negoiţă (sora lui Acsinte Gaspar, judecător la Curtea Constituţională). Printre cei cu şanse a fost plasată şi Luminiţa Anghel, „o artistă apreciată de popor“, potrivit lui Marian Vanghelie. Pentru PC, la deputaţi au fost alocate trei colegii pentru Daniela Popa, Marius Marinescu şi Corneliu Ciontu. Andrei Iucinu, fiul lui Dumitru Tinu, a primit doar locul de rezervă la Camera Deputaţilor, în caz că unul dintre candidaţi renunţă.