Geoană și Nicolicea se războiesc la tribunal

După ce Mircea Geoană a anunțat că îl va de în judecată pe Eugen Nicolicea pentru insultă și calomnie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul spune că va depune plângere la Parchet.

Ne distrăm în instanță”, a declarat ieri ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea (UNPR), pentru Evenimentul zilei. Nicolicea a arătat că, în afară de probele pe care le va prezenta în instanță, după ce Mircea Geoană a anunțat că îl va da în judecată pentru insultă și calomnie, se va adresa și Parchetului General pentru a sesiza un fals și uz de fals, comis de fostul președinte al PSD în 2009. „A emis o hârtie, în care a spus că altă treabă n-a avut Biroul Executiv al PSD decât să-mi excludă fratele, lucru care nu s-a întâmplat niciodată. Este semnat, ștampilat”, a explicat Nicolicea.

40.000 de euro excluderea

Conflictul dintre cei doi a izbucnit acum două zile, după ce Nicolicea l-a acuzat pe Geoană că, în 2009, a primit 40.000 de euro ca să-l excludă din PSD. „Pe mine, Mircea Geoană m-a dat afară contra cost, din partid. Dacă mă mai enervează, spun și cine a plătit”, a declarat ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul. Ieri, Nicolicea a afirmat că va spune în fața instanței cine i-ar fi oferit lui Geoană 40.000 de euro. „Luni dimineață îl dau în judecată. Totul are o limită. Să vii cu astfel de minciuni sfruntate este totalmente inacceptabil. Este cea mai mare invenţie şi minciună pe care am auzit-o vreodată”, a fost replica fostului președinte al PSD.

Adrian Duicu se impune în Mehedinți

În 2009, excluderea din PSD a lui Eugen Nicolicea a venit pe fondul unor rezultate slabe la alegerile parlamentare, dar și urmare a conflictului cu Adrian Duicu, pe atunci secretar general al filialei Mehedinți a PSD, susținut de Mircea Geoană. În martie 2009, Duicu a fost ales în fruntea PSD Mehedinți. După câteva luni, Nicolicea a fost exclus din PSD. Excluderea sa a fost marcată de un incident, acesta baricadându-se în sediul local al PSD și arătând că partidul se afla în chirie, spațiul fiind al Fundaţiei Social- Democrate. În 2012, Duicu a anunțat că se opune unei candidaturi a lui Nicolicea în Mehedinți, deși cei doi erau aliați în cadrul USL. Candidatul UNPR a fost ales parlamentar într-un colegiu din Buzău. Ieri, Eugen Nicolicea a spus că a discutat și a lămurit conflictul din 2009 cu unul din cei care au participat la excluderea sa, senatorul Ion Toma, care în prezent este membru al UNPR.

Corina Crețu, marginalizată

Corina Crețu, actualmente comisar european pentru dezvoltare regională, este unul din liderii PSD cărora Mircea Geoană le-a făcut dificultăți. În 2009, Geoană nu a vrut să-i susțină candidatura la Parlamentul European. A fost nevoie de intervenția lui Ion Iliescu pentru ca ea să ocupe o poziție eligibilă. Ulterior, Crețu i-a reproșat fostului președinte al PSD faptul că „a călcat în picioare oameni valoroși”. „A înlăturat fără scrupul profesioniştii din conducerea PSD”, spunea, în 2011, Crețu.

Bani de la Ana Birchall

În decembrie 2009, după ce Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidențiale, presa a publicat un filmuleț de 18 secunde în care fostul președinte PSD pare că primește bani. Persoana care oferă banii nu apare în film, văzându-se doar mâna care îi dă banii. Geoană apare așezat, ia banii, dar nu spune nimic. În schimb, pe înregistrare se aude o persoană, care, după voce, ar fi o femeie. Aceasta spune: „Eu am aici 5.000 de euro, contribuția mea la campanie. Dar, mă rog, vă ajută pe dumneavoastră acum, dar asta e contribuția mea în pregătirea unui loc eligibil. Îmi cer scuze că sunt așa. Am crezut că am și eu un plic”. Ulterior, deputata PSD Ana Birchall a explicat că ea ar fi făcut această donație. „A existat o donație din partea mea explicit destinată pentru campania electorală a partidului din dorința câștigării a cât mai multor procente”, a afirmat Birchall, precizând că donația a fost legală. Birchall a candidat în 2008 pentru un mandat de deputat în colegiul SUA-Canada. Numeroși lideri PSD s-au opus acestei candidaturi.