Geoană: Să demisioneze cei care îmi cer demisia din Senat

Preşedintele Senatului a anunţat, printr-un comunicat de presă, că se retrage din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării. În plină desfăşurarea a scrutinului pentru PE, preşedintele PSD a găsit modalitatea de a-şi face campanie chiar în ziua votului.

El susţine că se retrage din CSAT în semn de protest faţă de utilizarea Armatei în scop electoral, făcând trimitere la vizita preşedintelui Traian Băsescu în teatrul de operaţiuni de la Talil, acolo unde şeful statului a plâns, evocând memoria celor doi soldaţi români care au murit în Irak.

"Solicit anularea acelei prevederi prin care preşedintele Senatului devine vicepreşedinte al CSAT. Parteneriatul pentru România rămâne în vigoare cu toate prevederile sale. Voi anunţa în următoarele zile în Parlamentul României o anchetă asupra modului în care şeful satului şi

Ministerul Afacerilor Externe au luat o astfel de decizie", a declarat Mircea Geoană, într-o conferinţă de presă susţinută cu patru ore înainte de închiderea urnelor.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că nu intenţionează să demisioneze din funcţia de preşedinte al Senatului, chiar dacă a anunţat că se retrage din CSAT.

"Să demisioneze domniile lor din funcţiile pe care le au. Sunt preşedintele Senatului, este o funcţie care este rezultatul unui vot în Parlament şi care nu are legătur cu gestul de a mă retrage din CSAT", a spus liderul PSD, întrebat cum comentează declaraţia lui Adrian Videanu, care îi solicitase să demisioneze şi de la şefia Senatului.

Geoană se duelează cu Băsescu în ziua votului, din cauza Armatei

Liderul PSD Mircea Geoană şi strategii săi au găsit o metodă legală de a încerca să câştige cât mai multe voturi în scrutinul pentru PE, în condiţiile în care distanţa dintre PSD şi PDL este extrem de mică, după ultimele sondaje de opinie. Chiar în ziua votului, liderul PSD îl atacă dur pe preşedintele Traian Băsescu, acuzându-l nici mai mult, nici mai puţin de faptul că foloseşte Armata, pentru a face propagandă PDL.

Astfel, în scopuri electorale, liderul PSD utilizează ca temă de atac Armata, care, alături de Biserică figurează printre cele mai credibile instituţii în percepţia opiniei publice. Practic, el face exact ceea ce îi reproşeaza şefului statului.

Şeful PSD spune că preşedintele Traian Băsescu "foloseşte Armata Română în scopul politicianist de promovare a PD-L pentru alegerile europarlamentare" şi cere modificarea înţelegerii cu PDL. "Nu admit folosirea imaginii pozitive şi a încrederii populaţiei în Armata Română în scop electoral, partizan. De aceea, am hotărât ca, începând de astăzi, 7 iunie 2009, să mă retrag din funcţia de vicepreşedinte şi membru al CSAT", spune Mircea Geoană, prin intermediul unui comunicat de presă.

Băsescu, primul care se foloseşte de eroismul soldaţilor

"Traian Băsescu este primul politician care foloseşte sacrificiul şi eroismul soldaţilor români pentru scopuri electorale. Obligaţia preşedintelui Traian Băsescu este de a le asigura acestora condiţiile materiale şi dotarea adecvată pentru desfăşurarea activităţii în cele mai bune condiţii. Militarii români au nevoie de sprijin, nu de lacrimi electorale", mai spune Mircea Geoană.

Preşedintele PSD remarcă faptul că "în niciun stat democratic preşedintele nu vizitează trupele aflate în teatre de operaţiuni cu o zi înainte de un scrutin electoral". Geoană aminteşte că şeful statului s-a deplasat în Irak şi a anunţat încheierea misiunii militare româneşti, fără ca acest subiect extrem de important să fie discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi în Parlamentul României, fapt inacceptabil pentru un stat democratic. 

Preşedintele PSD invocă art. 119 din Constituţia României, potrivit căruia "CSAT organizează şi coordonează activităţile care privesc participarea la menţinerea securităţii internaţionale". "Decizia de a trimite trupe româneşti în Irak şi Afganistan s-a făcut cu acordul CSAT şi al Parlamentului României. Decizia de retragere trebuie să se facă respectând prevederile constituţionale şi nu prin hotărârea unilaterală a lui Traian Băsescu", argumentează Geoană.

Geoană cere amendarea protocolului

Preşedintele PSD mai susţine că refuză să legitimeze prin participarea la şedinţele CSAT "acţiunile interne şi internaţionale prin care preşedintele Traian Băsescu utilizează Statul român, Armata română şi diplomaţia română pentru a obţine beneficii politice şi avantaje pentru partidul său".

"În consecinţă, solicit modificarea protocolului Alianţei de guvernare „Parteneriatul pentru România”, în sensul anulării prevederii potrivit căreia Preşedintele Senatului este şi vicepreşedinte al CSAT, şi adoptarea tuturor măsurilor legale necesare pentru punerea în practică a acestei decizii. În calitate de Preşedinte al PSD, afirm că „Parteneriatul pentru România”, al cărui rost este să asigure României o guvernare stabilă şi puternică într-o perioadă de criză financiară şi recesiune economică, rămâne în vigoare cu toate prevederile sale, mai puţin cea referitoare la funcţia de vicepreşedinte al CSAT", se precizează în comunicatul de presă transmis de liderul PSD Mircea Geoană.

Cotroceniul va reacţiona după vot

Administraţia Prezidenţială va reacţiona la acuzaţiile PSD după ora 21.00, adică după închiderea urnelor, pentru a nu influenţa astfel votul românilor chemaţi să îşi aleagă cei 33 de eurodeputaţi. Preşedintele Traian Băsescu a făcut, în ultimele zile, vizite militarilor români dislocaţi în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan.

În baza acordului PDL-PSD, Guvernul a elaborat o Ordonanţă de Urgenţă, votată recent de Parlament, referitoare la includerea preşedintelui Senatului în CSAT. PNL a contestat Ordonanţa la Curtea Constituţională, magistraţii urmând să se pronunţe asupra sesizării pe 17  iunie.

REACŢII

Preşedintele PNL, Crin Antonescu: "Nu se pune problema să se rupă Alianţa, astea sunt nişte comedii de campanie cu doi penibili, liderii celor două partide, iar domnul Geoană, atunci când s-a străduit să devină adjunctul, trebuia să ştie că pe un vapor comandă un singur om, aşa încât îi recomnad să fie discliplinat şi să asculte ordinele comandantului". Theodor Stolojan, prim-vicepreşedinte PDL: "Nu înţeleg ce are una cu alta, pentru că prezenţa lui în CSAT, ca vicepreşedinte, a fost o chestiune negociată la formarea Parteneriatului pentru România. Deci, efectiv nu îmi dau seama ce legătură are asta cu faptul că Traian Băsescu s-a dus şi a făcut nişte acţiuni". Întrebat despre o posibilă renegociere a Partaneteriatului dintre cele două partide, PDL şi PSD, în urma acestei renunţări la funcţia din CSAT, Theodor Stolojan a fost tranşant: "Nu, în niciun caz. Parteneriatul acela este în vigoare, dacă dânsul renunţă de bună voie la o treabă negociată, asta este, îi priveşte". Mihai Stănişoară, ministrul apărării: "Este o decizie personală a domnului Geoană şi ne se pot face comentarii pe o decizie personală", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Apărării.

Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD: "Consider că Mircea Geoană a procedat foarte bine, pentru că postul respectiv (de vicepreşedinte al CSAT, n.r.), aşa cum era în momentul de faţă - cu Traian Băsescu preşedinte al CSAT - era strict decorativ", a spus Năstase, pentru MEDIAFAX.

Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat, pentru Mediafax, că Mircea Geoană ar trebui să demisioneze şi din funcţia de preşedinte al Senatului."Eu nu înţeleg decizia luată de Mircea Geoană şi o traduc prin anunţul demisiei dumnealui din funcţia de preşedinte al Senatului, pentru că nu Mircea Geoană este membru al CSAT-ului, ci preşedintele Senatului", a comentat ea.

Ştire actualizată la ora 18:58 CITIŢI ŞI:

Geoană, secundul lui Băsescu în CSAT

PNL va contesta numirea lui Geoană la CSAT

Geoană, la primul CSAT sub Băsescu Băsescu a dat startul retragerii din Irak