TRUPE ÎN IRAK. Preşedintele Traian Băsescu a convocat astăzi, de la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, primul Consiliu Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în care liderul PSD Mircea Geoană îşi va oficializa poziţia de număr doi în stat.
La şedinţă mai participat au participat primul-ministru, Emil Boc, ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Marian Predoiu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general-locotenet (r) Ion Oprişor, şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Valeriu Turcan.
În şedinţa de azi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost aprobată semnarea Memorandumului de Înţelegere între România şi Republica Irak, document care reglementează activităţile şi statutul militarilor români prezenţi în Irak în cursul acestui an.
Memorandumul reglementează tipurile de operaţii şi activităţi non-combat pe care militarii români continuă să le desfăşoare în Irak, în acord cu autorităţile de la Bagdad. Astfel, militarii români vor asigura sprijin umanitar şi medical în regiunile Tallil şi Bagdad şi vor desfăşura activităţi de instruire şi consiliere pentru membrii Forţele de Securitate Irakiene.
De asemenea, în cadrul şedinţei, CSAT a aprobat retragerea României din Brigada multinaţională în aşteptare cu capacitate de luptă ridicată pentru operaţiuni ONU (SHIRBRIG). Hotărârea CSAT este un pas procedural obligatoriu ca urmare a deciziei luate de cele 14 state componente de a se retrage unilateral din respectiva structură.
Iniţiativa pentru intervenţie rapidă a ONU din care mai multe ţări şi-au anunţat în ultimele şase luni retragerea costă România anual în jur de 50.000 de dolari.