Evenimentul Zilei > Actualitate > Geoană, în conflict de interese cu funcția pe care o deține la NATO? Cui aparține BMW-ul pe care l-a condus după ce a băut vin
VIDEO

Geoană, în conflict de interese cu funcția pe care o deține la NATO? Cui aparține BMW-ul pe care l-a condus după ce a băut vin

EVZ a prezentat ieri, în exclusivitate, imagini cu Mircea Geoană, secretar adjunct al NATO, urcându-se la volanul mașinii după ce consumase o cantitate semnificativă de alcool.

A petrecut mai bine de două ore într-un restaurant, a băut, apoi a condus prin traficul aglomerat din Capitală. După apariția în EVZ a articolului, noi informații au fost făcute publice.

Mircea Geoană ar putea avea probleme nu doar cu poliția, care a decșarat că a declanșat o anchetă, ci și cu instituția la care ocupă o funcție importantă: NATO. Și asta pentru că regulile pentru angajați sunt foarte stricte, iar politicianul român s-a aflat la volanul unei mașini care ar aparține unui ONG.

BMW-ul unui important ONG?

Analizând literele din componența număruli de înmatriculare, ASP, site-ul inpolitics.ro avansează supoziția că BMW-ul în care Geoană s-a urcat după ce a consumat o cantitate semnificativă de vin, ar aparține Institutului Aspen România, ONG care îl are pe Geoană drept președinte fondator.

Institutul Aspen România este o asociație privată non-guvernamentală, non-profit, apolitică, ce are ca misiune ”promovarea unui dialog informat și critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească”. Între domeniile de interes declarate se numără Afaceri externe, Apărare, Comunicații și societate informațională, relații cu mediul de afaceri și multe altele. ”Domenii care se ”ciocnesc”, ici-colo, cu activitatea NATO”, scrie Inpolitics.

Evenimentul zilei a transmis o solicitare Institutului Aspen pentru clarificarea situației – respectiv dacă autoturismul îi aparține sau dacă deține un contract de leasing/comodat pentru acesta, dar și privind calitatea în care acesta ar fi fost condus de Mircea Geoană, dar până la ora redactării acestui text, nu am primit un răspuns.

Norme extrem de stricte la NATO

Problemele lui Geoană pot apărea pentru că normele de conduită al staffului NATO nu permit, pe durata exercitării mandatelor, activități pe linie de ONG ori de afaceri, putînd apărea conflicte de interese.
Siteul oficial al NATO oferă, într-o secțiune specială, exemple de incompatibilități cu funcțiile deținute în organizație.

Nu se pot accepta, de exemplu, cadouri cu valoare mai mare de 30 de euro. Activitatea pe un blog nu e acceptată fără aprobări speciale. Nu se pot preda cursuri plătite la vreo entitate, fără acordul departamentului Resurse Umane (The Deputy Assistant Secretary General for Human Resources – DASG HHR). Nu se poate activa în conducerea unui ONG, nici măcar fără plată, fără acordul prealabil al aceluiași departament. Nu se pot presta, din afară, varii servicii pentru un ONG, întrucît pot apărea conflicte de interese. Nu pot fi acceptate nici chiar decorații pentru activitatea în NATO din partea statului căruia îi aparțin fără acordul organizației. Nu se acceptă primirea unor servicii gratuite precum transport, cazare, masă șamd din partea unei entități din afara NATO. 

Potrivit regulamentului, dacă limuzina de lux condusă de Geoană ar aparține Institutului Aspen, acesta ar fi trebuit sa aibă acordul prealabil al NATO .