Evenimentul Zilei > Politica > Geniul român care stă într-o puşcărie din Canada din prea multă gelozie şi dragoste pentru un zugrav
Geniul român care stă într-o puşcărie din Canada din prea multă gelozie şi dragoste pentru un zugrav

Geniul român care stă într-o puşcărie din Canada din prea multă gelozie şi dragoste pentru un zugrav

Elena Zugrăvescu a fost condamnată la şapte ani de închisoare după ce şi-a atacat soţul român în Montreal. Familia din ţară consideră că totul e doar o înscenare.

Gelozia, născută de bănuiala că soţul zugrav o înşela, a transformat- o pe Elena Zugrăvescu (56 de ani) dintr-un cercetător internaţional – 17 ani de studii universitare, cu un doctorat în inginerie mecanică – într-o deţinută problemă în Canada.
În data de 21 iunie 2010 l-a aşteptat pe Radu Livischi, partenerul de viaţă, în staţia de metrou Crémazie din Montreal şi l-a înjunghiat de nouă ori cu un briceag cu lama de peste 10 cm. Soţul a scăpat cu viaţă. Elena Zugrăvescu a primit, în ianuarie 2012, o condamnare de şapte ani pentu tentativă de crimă şi deţinere de arme albe.
Îşi percheziţiona soţul
Cei doi soţi, căsătoriţi de 26 de ani, s-au mutat în 2006 în statul din America de Nord, ajutaţi de fiul lor, deja stabilit în Canada. Odată mutaţi în Montreal, românca a dezvoltat o gelozie extremă pe soţul zugrav. "Multe femei casnice cad în depresie în Canada, din cauza vremii reci, mohorâte şi a zilelor scurte", ne explică Andrei Stoenescu, un român stabilit în Quebec.
Când Radu Livischi ajungea acasă, era perchiziţionat, interogat şi mirosit pentru a se descoperi vreo urmă de parfum feminin, aşa cum a declarat acesta în faţa judecătorilor. Sătul, şi-a părăsit soţia la începutul lui 2010, fără să-i spună unde se mută. Imediat, Elena Zugrăvescu a intrat într-o stare de disperare şi a început să-şi caute soţul cu detectivi particulari.
Îl suna pe Radu de peste 400 de ori pe săptămână. Elena a început chiar să-i viziteze pe toţi clienţii lui Radu, spunându- le că îl iubeşte şi că îl vrea înapoi. Într-un final, pe 21 iunie, l-a pândit în staţia de metrou Crémazie, pe unde bănuia că acesta o să treacă, atacându- l fără ca bărbatul să riposteze, conform relatărilor celor doi martori.
Acuză că era bătută
Maria Zugrăvescu, mama condamnatei, ne-a spus că Elena a încercat doar să se apere. Elena Zugrăvescu, în singura sa postare pe Facebook, susţine că în momentul atacului era într-o stare de transă, pentru că nu mai dormise de 11 zile şi nu mai mâncase de nouă, de teamă ca Radu să nu îi atace pe ea şi pe fiul lor. "Am fost o victimă a repetatelor abuzuri aplicate de soţul meu", a scris aceasta. În schimb, anchetatorii canadieni au constatat că Elena "suferă de probleme psihice, nedeosebind realitatea de stările sale de autovictimizare".
"Nu există justiţie pentru imigranţi"
În ianuarie 2012, când a auzit sentinţa judecătorilor, femeia a izbucnit în plâns şi a strigat că "nu există justiţie pentru imigranţi". În postarea de pe Facebook, aminteşte că "de la arestarea mea şi până acum, corupţia din justiţie a lucrat foarte bine. Sunt un imigrant, profesor şi inginer cu 29 de ani de educaţie (din care 17 ani în diverse universităţi". Acesta adaugă că niciodată nu a fost diagnosticată cu probleme psihice. Elena Zugrăvescu este doctorand în inginerie şi a urmat Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava şi Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi"Iaşi, dar şi Universitatea din Montreal.
„Sufeream de stres post-traumatic, ca urmare a ultimelor 15 luni de abuzuri ale soţului.”
ELENA ZUGRĂVESCU, doctor inginer
Spaima penitenciarului din Quebec
Familia Zugrăvescu este nemulţumită de neimplicarea diplomaţilor români, acuzând că fiica lor este torturată de gardienii de la penitenciarul din Quebec, acolo unde a fost încarcerată. "Nu este lăsată să doarmă, nu are dreptul la apărare, i-au luat şi desenele pe care le făcea", ne mai spune disperată mama sa.
Rebela închisorii
În schimb, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) ne-au precizat că, pe parcursul anului 2013, Elena a fost vizitată constant în penitenciar de către personalul Consulatului General al României la Montreal. "În octombrie 2013 i-a fost refuzată cererea de liberare condiţionată. Argumentele: gravitatea faptei, refuzul de a accepta verdictul instanţei, lipsa de interes pentru consilierea psihologică şi de atitudinea constantă de autovictimizare", ni s-a precizat de la MAE.
Despre condiţiile penitenciarului din Quebec, acestea sunt unele moderne şi foarte bune, ne-au mai asigurat diplomaţii români.
Personalul consular al Ambasadei României din Ottawa a încercat să obţină liberarea condiţionată a româncei
Academicianul român nu poate fi eliberat condiţionat din cauza problemelor psihicie.