Generalul Mircia Chelaru, omul care a împiedicat un măcel între români și unguri, face dezvăluiri!

Generalul Mircia Chelaru, omul care a împiedicat un măcel între români și unguri, face dezvăluiri!

O dezbatere despre evenimentele din martie 1990 de la Târgu-Mureș, locul unor lupte aprige între români și unguri.

Nu rata de la ora 11.00 pe EvZ Play! O dezbatere despre cartea Zori Însângerate.

Generalul Generalul Mircia Chelaru, omul care a împiedicat un măcel între români și unguri, face dezvăluiri! Chelaru era în martie 1990 șeful Cercetării (informațiilor) Diviziei 57 Tancuri, funcție pe care îndeplinit-o din august 1989 panică în  martie 1990. În această calitate a ajuns în mijlocul conflictului dintre români și unguri. Ulterior a devenit comandant de corp de armată și șef al Marelui Stat-Major, fiind unul din artizanii profesionalizării armatei române la standarde NATO.

De la ora 11.00 pe EvZ Play (Facebook și YouTube) va discuta alături de Prof. Florian Bichir și jurnalistul Dan Andronic despre dezvăluirile făcute în cartea “Zori însângerate” ce scoate la lumină secrete din dosarele CNSAS despre conflictele interetnice petrecute în România, între anii 1989-1990, și este recomandată de Evenimentul Istoric. Ea ilustrează evenimentele din perioada lunii martie 1990 de la Târgu Mureș și analizează două volume ale Dosarului 019150, ambele însumând 453+1 file de date și informații a Biroului „B” (Contraspionaj) de la Târgu Mureș, mare parte dintre ele fiind verificate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cartea a stârnit numeroase reacții fiind prezentat planul Budapestei de ocuparea Ardealului sub pretextul unor conflicte etnice. O operațiune în care s-au implicat vârfurile politice din Ungaria. Unii cititori ne-au semnalat că această carte a fost boicotată la difuzare. Reamintim că volumul „Zori Însângerate” poate fi comandat şi online pe https://agoramag.ro/zori-insangerate.

Nu rata de la ora 11.00 pe EvZ Play! Generalul Chelaru în martie 1990 la Târgu Mureș

Din Ordinul Preşedintelui C.P.U.N., Ion Iliescu, în ziua de 20 martie întră în grupul de criză şi se deplasează cu avionul la Târgu-Mureş. După primele ciocniri violente, rămas singur, reuşeşte cu dificultate să separe cele două părţi aflate în conflict, iar cu ajutorul trupelor de paraşutişti sosite în noaptea de 20-21 martie, realizează pe deplin dezangajarea zonei. Este rănit la picior şi suferă arsuri de gradul 2 pe braţul drept. Este rechemat la Bucureşti, în dimineaţa zilei de 21 martie.

Devine director în Serviciul Român de Informaţii, Diviziunea III în 1990. După constituirea, la 26 martie 1990, a Serviciului Român de Informaţii, la propunerea ministrului Apărării şi cu aprobarea Preşedintelui C.P.U.N., este detaşat şi numit director al diviziunii de contraspionaj. Reface structurile operative pe spaţii şi pune bazele noii metodologii a muncii specifice. Sesizează organele noii puteri de stat asupra pregătirii unor acţiuni periculoase la adresa stabilităţii sociale.

Pe baza datelor şi informaţiilor avute la dispoziţie, se opune categoric evacuării prin forţă a demonstranţilor din Piaţa Universităţii. Opoziţia sa fermă îl plasează în coliziune ireconciliantă cu directorul S.R.I. Sesizează tendinţa de recuperare a structurilor şi vechilor angajaţi ai securităţii politice şi raportează ierarhic primului ministru, dar de la care nu primeşte niciun sprijin concret. Îşi depune mandatul la 27 iulie 1990 şi cere revenirea în structurile M.Ap.N., lucru care se materializează începând cu 14 septembrie.

Nu rata de la ora 11.00 pe EvZ Play dezvăluirile generalului Mircia Chelaru.