Accidentul de mașină în care și-a pierdut viața Dan Condrea a avut loc în apropierea localității Tamași, unde au case trei generali SRI. Informația a fost dezvăluită de un fost coleg al lor, Daniel Savu, actual membru al Comisiei de control a SRI, care s-a referit doar la doi dintre ei. El a refuzat să le dea numele, probabil din colegialitate.
Reporterii EVZ au aflat, însă, de la localnicii din zonă că este vorba de gen. Sorin Gabriel Cozma, șef Direcție Antitero din SRI, gen. Ghiță și gen. Stan Viorel, în prezent locțiitor al șefului Direcției E, divizia de protecție internă din SRI.
Interesant este faptul că gen. Sorin Gabriel Cozma este cel care, în ianuarie 2006, a ordonat o anchetă a SRI îndreptată împotriva jurnalistului Răzvan Belciuganu. Acesta din urmă era la acea dată șeful Secției „Investigații” la Jurnalul Național și publicase un amplu articol despre construirea Spitalului SRI de la Balotești. Este vorba de același spital care s-a aprovizionat cu substanțe dezinfectante de la Hexi Pharma, firma patronată de Dan Condrea.
În ancheta sa, Răzvan Belciuganu dezvăluia că, pentru dotarea spitalului, statul a garantat un credit extern de 15 milioane de euro. O parte din acești bani au fost folosiți pentru achiziționarea de echipamente medicale de la firma MEDICARE TEHNICS SRL. Achiziți a s-a făcut din „sursă unică”, semn că această societate comercială era agreată de SRI. Potrivit declarațiilor făcute Flux24. ro de fostul ofițer SRI, Adrian Radu, „în MEDICARE TEHNICS SRL îl găsim la data de 5 martie 2008, ca reprezentant, în calitate de director general, pe Coldea George Tudor, din Cluj Napoca. Presa a scris că George Coldea este verișorul primar al adjunctului directorului SRI, generalul Florian Coldea ”.
Investigația presei la spitalul SRI
În data de 14 ianuarie 2006, jurnalistul Răzvan Belciuganu a publicat în „Jurnalul Național” o anchetă intitulată „Armata SUA astupă gaura neagră a SRI” despre construirea în Balotești a Spitalului SRI „Prof. dr. Agrippa Ionescu”. Construcția începuse în 1996 și în zece ani fuseseră cheltuite aproximativ 45 de milioane de dolari.
„În plină eră Măgureanu și sub ochiul vigilent al generalului Gioni Popescu, însărcinatul cu logistica Serviciului, cărămizile au început să refacă zidurile scorojite altădată chiar de ftizie. Reconstruirea edificiului a împăcat din prima clipă interesele de partid și de stat ale PSD (...) Schimbarea politică din anul 2000 și poziția căpătată de generalul Gioni Popescu, de director adjunct al SRI în 2001, schimbă soarta cărămizilor și prizelor lăsate cam de izbeliște. Cu o nouă strategie pusă la punct se întâmplă minunea. Guvernul PSD virează pentru sănătatea SRI sute de miliarde de lei”, scria Răzvan Belciuganu.
Despre dotarea Spitalului SRI din Balotești, jurnalistul dezvăluia: „Necesarul de dotare al Spitalului Balotești a fost făcută pe alți bani grei. Statul a garantat pentru acest lucru un credit extern de 15 milioane de euro. Aceștia s-au dus în 2003 pe aparatura livrată de MEDICARE, iar, în 2004, de S&T. Pentru contractul 301/2003 în valoare de 4,26 milioane euro și 345/2004 în valoare de 3,79 milioane de euro s-au organizat licitații. Pentru contractele 417/2003 în valoare de 1,58 de milioane de euro și 398/2004 în valoare de 5,03 milioane de euro procedura de atribuire a acestora către Medicare și S&T a fost < sursa unică >”
Investigația SRI
După apariția acestei anchete în „Jurnalul Național”, SRI a luat foc. Generalul Sorin Gabriel Cozma, pe atunci colonel, a ordonat o investigație amănunțită în legătură cu apariția articolului. În urma cercetării a fost întocmit un raport de către col. Gheorghe Jderu, pe atunci locțiitor al șefului Direcției „C” a SRI.
Raportul a fost publiat de cotidianul.ro, în august 2012, fapt care a declanșat un amplu scandal, în urma căruia jurnalistul Valentin Zaschievici, șeful lui Răzvan Belciuganu, a fost concediat de „Jurnalul Național”, deoarece din raportul SRI reișea că ar fi sursa SRI, contactată de col. Gheorghe Jderu pentru a lămuri povestea publicării anchetei despre spitalul de la PBalotești. În acel moment, Belciuganu nu mai lucra la „Jurnalul Național”.
SRI a luat dezinfectanți de la Hexi Pharma
SRI a achiziționat dezinfectanți de la Hexi Pharma în proporție de 10% din valoarea totală a achizițiilor în domeniu, în perioada 2011-2016, însă în prezent nu mai există nicio relație contractuală între serviciu și compania respectivă, informează Comisia parlamentară de control a activității SRI. „În prezent, SRI, prin autoritățile contractante (Direcția Medicală și Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. În intervalul 2011 – februarie 2016, unitățile sanitare menționate au efectuat achiziții directe, concurențial, prin catalogul electronic din SEAP de la această societate comercială (în cuantum de aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanților achiziționați) cu respectarea legislației în vigoare în domeniul achizițiilor publice și a reglementărilor specifice unităților sanitare. Relațiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanțe pe care instituția le-a identificat”, a precizat Comisia parlamentară de control asupra activității SRI, printr-un comunicat de presă remis mediafax.ro.