Genele vinovate pentru aparitia diabetului

Savantii au descoperit mai multe gene care determina aparitia diabetului de tip 2.

Ei spera ca succesul lor va ajuta la crearea unor medicamente eficiente si la o mai buna prevenire a bolii. Identificarea recenta a unor noi gene legate de riscul aparitiei diabetului reprezinta cea mai elocventa dovada a teoriei ca diabetul are cauze ereditare.

Un studiu efectuat de o echipa internationala de cercetare, publicat marti in revistele „Science” si „Nature Genetics”, a demonstrat ca genele depistate joaca un rol important in aparitia diabetului.

Cercetatorii de la Universitatea din Michigan si de la Massachusetts Institute of Technology au analizat intregul genom uman, care contine peste 22.000 de gene cunoscute. Esantioanele de material genetic au fost prelevate de la 50.000 de persoane din mai multe tari, bolnave sau nu de diabet.

Nu doar genele sunt de vina

Potrivit agentiei Reuters, autorii studiului au identificat cel putin opt gene (trei dintre ele necunoscute anterior) care prezinta riscuri clare de diabet si alte cateva care par sa-l favorizeze.

Toate sunt prezente la majoritatea oamenilor. „Cred ca am facut un salt mare in procesul de descifrare a variantelor genetice care reprezinta factori de risc ai diabetului de tip 2”, a declarat seful grupului de cercetare, Michael Boehnke, de la Universitatea din Michigan.

Diabetul apare atunci cand pancreasul nu mai produce suficienta insulina, un hormon care transforma zaharul, amidonul si alte substante in energie. Aceasta afectiune provoaca tulburari cardiace, orbire, insuficienta renala si, in formele mai grave, amputarea membrelor.

Relatia dintre aceasta afectiune si presupusele cauze genetice a fost intotdeauna dificil de demonstrat, intrucat aparitia diabetului este influentata si de comportamentul uman - alimentatia dezechilibrata si sedentarismul reprezentand principalii factori de risc.

Savantii spera ca studierea acestor gene va contribui la dezvoltarea unor medicamente eficiente in combatere a diabetului de tip 2 si ca testele genetice vor indica din timp predispozitia la aceasta afectiune.

Oamenii de stiinta cunosteau faptul ca ereditatea reprezinta un factor important care influenteaza riscul de a avea diabet, dar abia acum au reusit sa gaseasca genele specifice care maresc acest risc.

„Avem in prezent posibilitatea de a realiza un test predictiv precis cu privire la sansele de a face diabet de tip 2”, spune cu satisfactie dr. Kari Stefansson, presedintele companiei deCODE genetics Inc., participanta printr-un grup de cercetare propriu la acest studiu.

Dupa varsta de 40 de ani In ultimele trei decenii, diabetul de tip 2 a luat o amploare fara precedent in Statele Unite si in celelalte tari dezvoltate. David Altshuler subliniaza ca nu doar genele pot fi raspunzatoare de aceasta „explozie” a diabetului, favorizata clar de stilul modern de viata. El estimeaza ca, intr-un segment dat de populatie, riscul diabetului este jumatate genetic, jumatate de tip comportamental.

Spre deosebire de diabetul de tip 1, diagnosticat de regula la copii si la tineri, diabetul de tip 2 apare cel mai adesea dupa varsta de 40 de ani, din cauza greutatii supraponderale, a lipsei de efort fizic. In ultimii ani s-a constatat insa ca aceasta forma de diabet afecteaza tot mai multi tineri, uneori chiar copiii. In toate cazurile, diabetul „ii alege” pe cei afectati de obezitate.

STATISTICI

180 de milioane de bolnavi > Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca peste 180 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de diabet. Pana in 2030, acest bilant se va dubla.

> Se estimeaza ca in 2005 au murit din cauza diabetului 1,1 milioane de persoane. Aproape 80% din cazurile de deces provocate de diabet apar in tarile slab si mediu dezvoltate.

> Aproape jumatate din decesele produse de diabet se inregistreaza la segmentul de populatie cu varsta de 70 de ani. 55% dintre persoanele ucise de diabet sunt femei.

> OMS estimeaza ca in urmatorii zece ani numarul de decese se va mari cu 50% daca nu se iau masuri de prevenire a diabetului, iar pana in 2015, decesele provocate de diabet vor creste cu 80% in tarile dezvoltate.