Editura Evenimentul si Capital

EXPLOZIV! Ce s-a ales de GEAMANTANUL lui ANTONESCU, burdușit cu COCOȘEI DE AUR și cărat de NEAGU DJUVARA la Ankara în 1944

Regele Mihai și Ion Antonesu
Autor: | | 11 Comentarii | 39000 Vizualizari

Între 1944 și 1945, când în România se insinua deja dominația sovietică, politicienii și ofițerii care dețineau puterea, în frunte cu mareșalul Ion Antonescu și viceprim-ministrul Mihai Antonescu, pregăteau terenul pentru înființarea unui guvern românesc în exil. Pentru a funcționa însă, era nevoie de bani, mulți bani, care au fost scoși din țară în rate și neoficial.

Vă prezentăm, mai jos, amănunte prea puțin cunoscute din acea perioadă tulbure în care s-a constituit „Fondul Creztianu”, ulterior mărul discordiei diasporei românești.

Hitler si Antonescu

6 milioane de franci elvețieni - tezaur de război

„În ultimele momente al guvernului Rădescu, în primele zile ale lui martie 1945, când era clar că regele va fi silit să cedeze în fața amenințărilor lui Vîșinski, Constantin Vișoianu, ministru de externe în guvernul Rădescu, transferase pe numele lui Alexandru Cretzianu (n.r - fost secretar general al Ministerului de Externe și fost ministru plenipotențiar la Ankara, nepot și ginere al lui Barbu Știrbei), prin intermediul consilierului legației noastre de la Berna, George Anastasiu, o sumă de șase milioane de franci elvețieni, ca un fel de «tezaur de război» pentru un eventual guvern național ce s-ar fi constituit în exil”, rememora regretatul istoric Neagu Djuvara în volumul autobiografic Amintiri din pribegie (Humanitas, 2012).

Neagu Djuvara

„Nu, nu, ăsta e mic și-l țin eu!”

„Ideea constituirii acestui fond fusese, pare-se, a Antoneștilor - nu știu dacă a mareșalului însuși sau a lui Mihai Antonescu. În orice caz, banii fuseseră scoși din țară în rate și neoficial. Eu fusesem însărcinat, în cursul unui curierat la Ankara, în iunie ’44, să transport două milioane de franci elvețieni într-un geamantănaș. Suma era constituită din diverse devize, dolari, franci elvețieni - și, din păcate, și dintr-o cantitate destul de mare de «cocoșei», napoleoni de aur - , ceea ce o făcea grea ca o piatră de moară, și pe tot drumul, la gară la București, la transbordarea de la Giurigiu și de la Ruse (că nu era încă pod), la granița bulgaro-turcă, peste tot se repeziseră hamalii să-mi ia și geamantanul ăsta, iar eu «Nu, nu, ăsta e mic și-l țin eu!», deși se vedea de la o poștă că-mi trage brațul de mă strâmbă până la pământ. Aveam mereu în minte drama recentă a unui tânăr ofițer român căruia, în urma unei neglijențe, i se furase geanta de curier în Bulgaria”, continuă mărturia lui Djuvara.

Cretzianu a semnat fără să numere banii

Aventura geamantanului doldora de cocoșei de aur e senzațională, mai ales că poartă semnătura lui Neagu Djuvara: „Eram însoțit de un tânăr agent al Serviciului Special Român - dar nici el nu știa ce car în geamantănașul acela. Și iată că la granița spre Turcia - era seară - ni se spune că trenul nu merge mai departe în acea noapte... Am aflat, ajuns în Turcia, că avusese loc, nu departe, un sabotaj al unui grup de rezistenți greci. Am stat, așadar, toată noaptea, noi doi singuri, în sala de așteptare a gării - eu culcat pe o bancă cu capul pe geamantan și mâna trecută prin mâner. N-am ajuns la Ankara decât a doua zi, pe la prânz. Cretzianu îmi spune, arătându-mi un colț după ușă în birou: «Lasă geamantanul aici și vino la masă, că-i târziu». Îi răspund: «Domnule ministru, nu înainte să-mi fi iscălit de primire!» Mi-a semnat hârtia întinsă, fără să numere banii, și m-a luat la masă”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI