Gazul europenilor, din nou pe ţeavă de astăzi

Europa aşteaptă cu sufletul la gură reluarea livrărilor, după ce companiile Gazprom şi Naftogaz au semnat, ieri, controversatul acord bilateral.

Gazprom şi Naftogaz au semnat ieri, la Moscova, acorduri pe 10 ani privind livrarea de gaze ruseşti către Ucraina, precum şi reluarea tranzitului pentru clienţii europeni. Contractele au fost încheiate direct între cele două companii, fără intermediari.  

  • Documentele prevăd că Rusia va livra gaze Ucrainei pe parcursul acestui an cu o reducere de 20% faţă de preţul plătit de statele europene, ceea ce îi va aduce Kievului economii de 5 miliarde de dolari, potrivit premierului Iulia Timoşenko.
  • În schimb, Ucraina se angajează să păstreze nemodificat, în 2009, tariful de anul trecut pentru tranzitul combustibilului către ţările europene. Condiţiile se vor schimba începând cu 2010, când Ucraina va plăti mai mult pentru gaze, iar Rusia - preţuri europene pentru tranzit.

Preţul gazului rusesc pentru Ucraina va fi în primul trimestru de 360 de dolari pe mia de metri cubi, urmând ca media pe 2009 să se situeze în jurul valorii de 235 de dolari, a anunţat Interfax, citând surse oficiale ucrainene.

Parafarea documentelor, anunţată pentru ora Moscovei 15.30, a întârziat câteva ore, ceea ce a dat din nou palpitaţii Uniunii Europene. Imediat după ceremonia de semnare, premierul rus, Vladimir Putin, i-a cerut Gazprom să reia livrările, precizând că nu mai este nevoie de supraveghetorii europeni trimişi să monitorizeze dacă tranzitul se desfăşoară în condiţii optime. Două săptămâni de frig Însă, după încă o oră, cum nu se întrevedea nicio moleculă de gaz pe conductele ruseşti, Comisia Europeană, la capătul puterilor, a cerut o oră exactă de reluare a livrărilor.

Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a spus ieri-seară că se aşteaptă ca fluxul de gaze să fie reluat în următoarele ore, lucru care nu s-a concretizat până la închiderea ediţiei. Totuşi, din declaraţiile anterioare ale oficialilor europeni, Ucraina poate asigura din punct de vedere tehnic tranzitul gazelor după 36 de ore după ce încep livrările din Rusia.   Livrările de gaze prin Ucraina au fost sistate total în urmă cu două săptămâni, iar, o zi mai târziu, România a intrat în situaţie de urgenţă.

Consumul naţional de gaze poate fi acoperit cel puţin două luni datorită rezervelor de gaze ale României, majorării producţiei interne şi faptului că unii mari consumatori de gaze, precum Doljchim şi Interagro, sunt închişi deja din lipsa comenzilor. Situaţia a fost mult mai gravă în Balcani, unde dependenţa de gazele ruseşti se apropie de 100% şi a fost nevoie de închiderea unor şcoli şi instituţii pentru încălzirea populaţiei.

ŞANTAJ

Nabucco, la mâna Turciei

Turcia, unul dintre partenerii Nabucco, ar putea bloca proiectul, dacă negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană rămân blocate, a anunţat premierul Tayyip Erdogan. Peste un sfert din conducta Nabucco traversează Turcia. „Nu există posibilitatea tehnică să ocolim acest stat“, ne-a spus Ioan Rusu, şeful Transgaz, reprezentantul României în proiect. Şi reprezentanţ ii Comisiei Europene au precizat că vor rezolva prin discuţii eventualele diferende.

„Turcia a fost încă de la început implicată în dezvoltarea proiectului Nabucco, din care vor beneficia atât Turcia, cât şi Uniunea Europeană. UE consideră că Nabucco este o prioritate pentru politica sa de diversificare şi va continua să colaboreze cu Turcia pentru a găsi soluţii la problemele care pot apărea“, ne-a declarat Ferran Tarradellas, purtător de cuvânt al comisarului pentru energie.

De altfel, problema a fost tranşată ieri, când premierul turc a admis, după o discuţie cu preşedintele Comisiei Europene, cât de important este Nabucco pentru ţara sa.