Gazul de șist, bomba cu ceas din alegerile prezidențiale americane

Gazul de șist, bomba cu ceas din alegerile prezidențiale americane

În cursa pentru Casa Albă, gazele de șist și Pennsylvania au devenit aproape sinonime. Totuși, într-unul dintre cele mai mari state producătoare de gaze din SUA, relația rezidenților cu industria este mult mai complexă decât se aștepta.

Familia lui Rose Friend, în vârstă de 83 de ani, are o istorie lungă cu gaze naturale. Timp de câteva decenii, locuința familiei din comitatul rural Washington, din sud-vestul Pennsylvania, s-a bucurat de acces gratuit la gaze,  dintr-un puț convențional, o compensație pentru conductele de canalizare care traversează proprietatea.

Acest aranjament ilustrează relația îndelungată dintre regiune și combustibilii fosili. Împreună cu cărbunele, care a alimentat faimoasele fabrici de oțel locale, producția de gaze și petrol din Pennsylvannia datează din secolul al XIX-lea.

Pentru Rose Friend, care a crescut arând pământul cu cai și al cărui nepot a lucrat în minele de cărbune, beneficiile acestor rezerve abundente de energie erau evidente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apoi, de la mijlocul anilor 2000, a apărut un nou jucător: o companie numită Atlas America, care a căutat să valorifice o industrie emergentă și profitabilă, fracturarea hidraulică, cunoscută în mod obișnuit ca „fracking”.

Această tehnică implică fracturarea straturilor adânci de roci de șist folosind apă și un cocktail de substanțe chimice injectate la presiune ridicată pentru a extrage petrol și gaze.

În 2007, când Rose Friend a semnat un contract cu compania, Atlas America căuta, la fel ca multe altele, să exploateze șistul Marcellus , o formațiune de rocă sedimentară, bogată în gaze, pe care a fost ridicată casa ei.

Din 2014, industria „fracking-ului” a ajutat Statele Unite să devină cel mai mare producător de petrol și gaze din lume. Singură Pennsylvania a produs mai mult gaz natural în 2019 decât orice țară, cu excepția Rusiei și Iranului.

Cu toate acestea, în cei zece ani de la primul său contact cu Atlas America, situl din fața casei lui Rose Friend a rămas intact. Între timp, compania a fost vândută către Chevron și apoi către EQT, care este acum cel mai mare producător de gaze din țară. Și de aici au început problemele.

„Tocmai s-au mutat aici”, își amintește octogenara. „A fost o nebunie. Într-o zi m-am uitat pe fereastră și îmi tăiau toate gardurile vii!”.

Fără avertisment, compania a început să taie copaci vechi de câteva decenii pentru a crea un drum de acces la puțurile construite pe proprietatea vecină.

A fost începutul unei bătălii de doi ani între familie și EQT, care dorea să creeze, pe lângă drum, un bazin de reținere a apelor uzate prin „fracking”.

Aceste activități pe terenurile familiei au amenințat nu numai mediul imediat și morminte străvechi amerindiene.

Mai multe echipe de arheologi au intervenit pentru a soluționa disputa.