ANRE nu va lua în calcul această majorare când va stabili preţul de la 1 octombrie.
Cotaţiile-record ale ţiţeiului înregistrate în prima jumă tate a acestui an continuă să arunce în aer preţul gazelor, care urmează fluctuaţia petrolului la o diferenţă de 6 luni. Miercuri, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arăta că distribuitorii de gaze cer majorarea preţului plătit de populaţie cu 10% de la 1 octombrie, iar ieri, Gazprom a anunţat că scumpeşte la 500 de dolari pe mia de metri cubi livrat Europei din octombrie, de la 410 dolari, cât costa din iunie. Aceste valori vor depăşi 550 de dolari până la finele anului, mai estimează ruşii. Prin intermediari România importă, în prezent, circa 6 miliarde de metri cubi de gaze, adică o treime din consumul naţional, din Rusia, prin două companii intermediare, Wintershall şi Conef, la care Gazprom deţine acţiuni. Astfel, preţul pe care România îl plăteşte pentru gazele ruseşti îl depăşeşte pe cel cu care Gazprom furnizează gaze Europei. Prin urmare, dacă la începutul anului, tariful plătit de operatorii români pentru gazele luate de la intermediari era de 400 de dolari pe mia de metri cubi, resursa mergea, spre Europa, cu 310 dolari pe mia de metri cubi. Preţul a crescut pentru români la 500 de dolari pe mia de metri cubi, începând din vară, iar pentru cei care iau direct de la producătorul rus, la 410 dolari. Distribuitorii nu modifică previziunile Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România au motivat cererile lor de majorare a preţurilor de la 1 octombrie prin creşterea tarifelor de import, arătând că vor ajunge să cumpere gazul rusesc cu 600 de dolari pe mia de metri cubi în trimestrul patru al anului. Întrebaţi dacă în previziunile lor a fost inclusă această intenţie a ruşilor de a majora preţul livrărilor la 550 de dolari, cei doi operatori de distribuţie nu au oferit un răspuns concret. „Tot ce vă pot spune este că menţinem previziunile pentru 600 de dolari până la finele anului, iar pentru începutul anului următor, încă nu am definitivat calculele“, a declarat, pentru EVZ, directorul general al E.ON Gaz România, Frank Hajdinjak. La rândul lor, oficialii Distrigaz Sud ne-au precizat că preţul pe care îl estimează pentru ultimul trimestru al anului este de 550 de dolari pe mia de metri cubi, care poate însă varia în funcţie de condiţiile pieţei. Scumpirile continuă
Pe de altă parte, reprezentanţii ANRE au precizat că nu fac previziuni pentru preţurile de import, ci aşteaptă tarifele din contracte, pentru a stabili preţul plătit de populaţie. Majorarea anunţată de ruşi nu va fi resimţită în perioada următoare, întrucât contractele cu distribuitorii români sunt încheiate pe perioade de mai multe luni, iar cele care sunt în vigoare în prezent nu pot fi modificate, ne-au explicat reprezentanţi ai Autorităţii.
Astfel că noul preţ de livrare a gazelor ruseşti se va oglindi cel mai probabil în contractele de anul viitor. Prin urmare, dacă distribuitorii vor folosit anunţul Gazprom pentru a justifica majorarea cerută de la 1 octombrie, ANRE nu va ţine cont de un astfel de argument, au mai spus sursele citate.
IMPACT
Avantajul României: propriile resurse
România este, în prezent, dezavantajată faţă de alte ţări europene, din cauza faptului că importă gaze prin intermediari, cu care Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România au contracte până în 2012. Pe de altă parte, rezervele interne de gaze fac ca necesarul de import să fie mai mic decât în alte ţări. Aceste rezerve, însă, se vor epuiza în circa 15 ani, potrivit strategiei energetice naţionale. Mai mult, preţul mic al acestora va creşte treptat, în virtutea intenţiei Uniunii Europene de a avea un preţ unitar pe piaţa comună a gazelor. În prezent, preţul gazelor din producţia internă a fost stabilit la 495 de lei pe mia de metri cubi şi a fost majorat ultima dată în februarie, ca parte a procesului de aliniere cu cel de pe pieţele internaţionale. Potrivit reprezentanţilor ANRE, preţul gazelor de producţie internă va deveni acelaşi cu cel de import până în 2013.
Frank Hajdinjak, director general E.ON România: "Menţinem previziunile pentru 600 de dolari pe mia de mc, până la finele anului, iar pentru începutul anului următor, încă nu am definitivat calculele."