GAZETA.RU: Rusia este uitată: Estonia a găsit un nou duşman

GAZETA.RU: Rusia este uitată: Estonia a găsit un nou duşman

Estonia va începe să facă în raportul Serviciului de Informaţii Externe rectificări referitoare la China.

Ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a respins cererile Chinei privind aducerea de rectificări în raportul anual al serviciului de informaţii al republicii. Săptămâna trecută departamentul amintit a emis un raport în care se informează despre un pericol tot mai mare din direcția Beijingului. Ambasada R.P. Chineze a condamnat documentul. Predispozițiile anti-chinezești au devenit o nouă tendință în țările baltice, iar Regatul de Mijloc elimină treptat Rusia de pe poziția de stat "care reprezintă un pericol".

Raportul anual al Departamentului de Informații Externe al Estoniei a generat tensiuni în legăturile țării cu China. Indignat de conținutul documentului publicat pe 12 februarie, Beijingul a cerut Tallinnului "să înceteze publicarea denaturatului raport", lucru pe care republica baltică a refuzat să-l facă.

"Resping cererea ambasadei. Aprecierea făcută de Departamentul de Informații Externe este o apreciere făcută în ceea ce privește securitatea, care se bazează pe cunoștințele la nivel de experți ale angajaților. Acest lucru nu înseamnă nicidecum că nu vom dezvolta colaborarea bilaterală cu China, avându-se în vedere avantajul reciproc și interesele securității naționale. Acesta este comentariul meu în legătură cu problema în discuție", a afirmat pe 19 februarie ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu. Despre amenințarea tot mai mare a Chinei a declarat și președintele republicii, Kersti Kaljulaid, care a remarcat faptul că, dacă înainte Europa se concentra doar asupra planurilor Rusiei, acum se acordă o atenție sporită și politicii externe a R.P. Chineze.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cu fiecare an o atenție tot mai mare se acordă Chinei. Noi, în Europa, am început să înțelegem tot mai bine că în lume a apărut un nou jucător global, ale cărui planuri nu le cunoaștem și în care nu putem avea deplină încredere. Este vorba de China", a afirmat Kaljulaid pentru presă. În lumina ultimelor evenimente, schimbul de declarații publice între țări capătă trăsăturile unui adevărat conflict.

"O gândire de pe vremea războiului rece"

Cu toate că avertismentele referitoare la un pericol din partea Rusiei au constituit în ultimii ani parte inseparabilă a politicii externe a țărilor baltice, în aceste republici a început să fie exprimată treptat îngrijorarea și în ceea ce privește influența în creștere a Chinei. În raportul Serviciului de Informații estonian se remarcă faptul că din direcția Moscovei continuă să vină un pericol, însă Rusia se ferește să iasă la confruntare directă cu NATO, motiv pentru care posibilitatea unui conflict armat este apreciată în raport ca nesemnificativă. Cu toate acestea, angajații departamentului informează, totuși, despre pericolul "unei lovituri militare preventive". Serviciul de informații estonian spune însă despre China că este "una dintre sursele de posibile amenințări la adresa securității". Beijingul, se arată în document, acționează pe arena mondială astfel încât să schimbe raportul de forțe în interesul propriu.

"Un obiectiv încă și mai important al Chinei îl constituie stabilirea punctelor de vedere și a standardelor propriei lumi și de formarea, prin aceasta, a unui mediu internațional mult mai convenabil pentru ea însăși", se arată în raport.

Serviciul de informații estonian comunică, de asemenea, faptul că Republica Populară Chineză își folosește investițiile economice pentru a crea dependența tehnologică a altor țări. "Activitate de politică externă tot mai intensă dusă de China în 2019 s-a exprimat, între altele, prin organizarea de mitinguri pentru apărarea poziției oficiale a statului, precum și în criticarea, pentru lipsă de obiectivitate, a mass-media locală", se arată în raport.

Acțiunile Beijingului, se spune în raport, pot crea "noi pericole, de care trebuie să se țină tot mai mult seama la asigurarea securității Estoniei".

În ultimii zece ani China este tot mai activă pe planul politicii externe, se subliniază în raport. Totodată, liderii chinezi îl citează tot mai rar pe președintele anterior al R.P. Chineze, Hu Jintao, vorbind de "dezvoltarea mondială", în vreme ce de la ei se pot auzi tot mai des cuvinte referitoare la noua forță care schimbă lumea.

Pe 17 februarie, serviciul de presă al Ambasadei Chinei la Tallinn a făcut o declarație care condamnă raportul. "Partea (din raport - n. trad.) care se referă la China se caracterizează prin ignoranță, prin prejudecăți, precum și prin o gândire de pe vremea războiului rece. Indiferent de presupusele legături actuale dintre China și Estonia, ea prezintă China ca pe o așa-numita țară a pericolelor din cauza unor povești iresponsabile, a unor fapte denaturate sau a unor atacuri răuvoitoare. Acest lucru este lipsit de profesionalism și de responsabilitate", se arată în declarație.

Ambasada R.P. Chineze a mai menționat, de asemenea, că legăturile bilaterale dintre țări, dimpotrivă, se dezvoltă în ultima vreme într-o direcție pozitivă.

China a fost una dintre primele țări care au recunoscut restabilirea independenței Estoniei, iar în relațiile cu aceasta a pornit întotdeauna de la principiile respectului reciproc și al neamestecului în treburile interne ale celuilalt, au arătat diplomații chinezi.

Cu toate acestea, raportul publicat al Serviciului de informații al Estoniei a provocat nedumerire la Beijing. După cum se consideră în China, conținutul raportului aduce prejudicii relațiilor dintre cele două țări și induce în eroare comunitatea mondială.

"În ciuda perspectivei legăturilor actuale dintre China și Estonia, China este descrisă ca un stat care constituie un pericol, iar acest lucru se face neîntemeiat, denaturând faptele și atacând cu rea intenție. Acest lucru dăunează relațiilor bilaterale și îi jignește pe chinezii care au față de Estonia o atitudine favorabilă. Ne opunem ferm părții (din raport - n. trad.) referitoare la China", se arată în declarație.

Ambasada Chinei a mai propus ca, "pornind de la fapte și adevăr, să-și corecteze expresiile greșite, pentru a elimina influența negativă". "Ei (diplomații estonieni - n. trad.) trebuie să înceteze să publice un raport denaturat, care va aduce prejudicii... Li se recomandă să depună eforturi utile și practice pentru a sprijini dezvoltarea legăturilor bilaterale", a precizat misiunea diplomatică a Chinei.

Departamentul de Informații Externe al Estoniei nu a comentat deocamdată incidentul. Cu toate acestea, o serie de politicieni estonieni au reacționat destul de negativ la mesajul Ambasadei Chinei.

Respingând cerințele Beijingului, ministrul de externe al republicii, Urmas Reinsalu, a declarat necesitatea consolidării țărilor europene în relațiile cu China. "În timpul președinției germane a Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a acestui an se preconizează desfășurarea unui summit cu participarea tuturor șefilor de guvern ai țărilor membre UE și a liderilor Chinei. Este un semn al creșterii importanței Chinei în relațiile internaționale. Din aceasta trebuie să tragem concluzii și să evaluăm impactul atât între statele uniunii transatlantice, cât și în plan global. Cred că cu cât UE va fi mai unită în relațiile cu China, cu atât acest lucru este mai înțelept", a subliniat șeful Ministerului estonian de Externe.

Jaak Madison (EKRE), europarlamentar din partea Estoniei, a atras atenția asupra faptului că reacția Beijingului aduce prejudicii legăturilor dintre cele două țări. "Dacă Ambasada Chinei consideră total acceptabil și firesc să înceapă să dicteze instituțiilor de securitate ale unui alt stat că ei pot fi considerați surse de pericol și, ce nu, atunci înțelegerea lor este foarte greșită", a scris politicianul pe Facebook. - Dacă până acum relațiile chinezo-estoniene au fost, din punct de vedere politic, destul de prietenoase și constructive, din păcate, printr-un astfel de demers ei nu realizează nimic pozitiv, ci, mai degrabă, încalcă grav aceste relații. Un alt argument pentru a nu se permite ca Huawei să-și înfigă rădăcinile adânc în Europa".

China elimină Rusia

Declarațiile despre pericolul care vine din direcția Chinei devin treptat o nouă tendință în politica externă și a altor țări europene. Astfel, este deja al doilea an în care Beijingul figurează în raportul serviciilor speciale lituaniene referitor la estimările pericolelor. La sfârșitul anului trecut, Serviciul de Securitate și de Informații al Cehiei, a arătat în raportul întocmit la încheierea activității că activitatea cea mai agresivă pe teritoriul țării o duc serviciile speciale rusești și chineze.

Faptul că China, ca țară care reprezintă o amenințare, elimină treptat Rusia, îl arată și recentul discurs al președintelui Estoniei.

"Dacă anterior mult Rusia a fost multă vreme cea mai mare amenințare globală, inclusiv pentru regiunea noastră, acum cea mai mare amenințare globală este China. Însă amenințarea noastră regională continuă să fie Rusia", spunea Kersti Kalyulaid în luna noiembrie. "Trebuie să înțelegem totodată că amenințările globale nu trec chiar pe lângă noi, de aceea noi trebuie să contribuim la soluționarea lor".

În același timp, în septembrie 2018, liderul estonian a efectuat o vizită în China. Kersti Kalyulaid a apreciat pozitiv călătoria și întâlnirea pe care le-a avut cu președintele R.P. Chineze, Xi Jinping, și a declarat că legăturile dintre Tallinnn și Beijing se găsesc "la cel mai înalt nivel din întreaga istorie".

"China este pentru noi cel mai important partener comercial din Asia. Pe de o parte, chinezii știu să aprecieze calitatea produselor noastre alimentare, pe de altă parte, în ultimii ani este foarte comerțul electronic, care le oferă ambelor țări interesante provocări și oportunități de cooperare", declara, la acea vreme, președintele Estoniei.

În același timp, odată cu intensificarea sentimentelor anti-chineze, devine de neînțeles modul în care țările baltice intenționează să consolideze cooperarea cu China. Acest lucru se referă, de exemplu, la realizarea Programului de dezvoltare a noului Drum al Mătăsii "O centură - o cale".

Alături de Lituania și Letonia, Estonia este unul dintre participanții la programul economic de cooperare dintre China și țările din Europa Centrală și de Est "16+1".

Speranțele în ceea ce privește consolidarea cooperării economice cu China în domeniul tranzitului sunt condiționate, în mare măsură, de pierderile înregistrate de statele baltice din cauza introducerii sancțiunilor împotriva Rusiei. Mai mult decât atât, în legătură cu ieșirea Marii Britanii din componența UE, Comisia Europeană intenționează să reducă volumul de subvenții în proiectul următorului buget de șapte ani, care va afecta, de asemenea, și statele baltice.

Cu toate acestea, în retorica anti-chineză țările baltice nu vor rămâne fără sprijinul unui vechi partener: la începutul lunii februarie, ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, s-a referit, într-un interviu pentru "Politico", la influența nocivă a Beijingului și a făcut apel la oficialitățile de la Bruxelles să-și unească eforturile cu Washingtonul împotriva Chinei. "Trebuie să ne unim eforturile. Avem un PIB total de 40 trilioane de dolari, pe Planetă nu există nimic mai puternic decât asta. Trebuie să ne confruntăm cu China și să o verificăm în multe privințe: din punct de vedere economic, din punct de vedere al serviciului de informații, din punct de vedere militar", a spus Sondland. "Iată în ce problemă UE și SUA trebuie să se ia de mână". După cum a mai afirmat Sondland, SUA și UE ar trebui să găsească o "soluție rapidă, care să poată corija legăturile comerciale bilaterale în direcția corectă". Acest lucru va ajuta aliații să-și îndrepte privirea spre China, "care este, de fapt, o viitoare problemă, din multe puncte de vedere".

Articol de Anna Iuraneţ

Traducerea Silvia Nicolau - RADOR