Gazele naturale se ieftinesc în Europa. Majoritatea statelor și-au asigurat rezervele de energie

GNL / Sursa foto: energy.gov

Vești proaste pentru Vladimir Putin care spera că Europa va îngheța în această iarnă din cauza blocării achizițiilor de gaze rusești. Prețurile de referință la gazele naturale s-au redus cu 9%, în contextul creșterii importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL). Pentru țările europene este primul test de rezistență și solidaritate în fața Rusiei, după ce Moscova a oprit livrările de gaze.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut cu 9%, în urma majorării nivelului de importuri de gaze naturale lichefiate (GNL). Chiar dacă vremea s-a mai răcit, în regiune, aceste prețuri nu au crescut, conform analizelor de specialitate.

Astfel, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel european, luni, în jurul orei 11:03 a.m., cotaţiile futures la gaze, cu livrare în luna următoare s-au redus cu 4%. Noile valori sunt de 133,55 euro pentru un Megawatt-oră, după ce mai devreme se înregistrase cel mai redus nivel din data de 2 decembrie.

Conform informațiilor oficiale, cantităţile de gaze naturale lichefiate care au intrat în cele trei terminale din Marea Britanie au atins un nivel record pentru această perioadă a anului. De asemenea, livrările de combustibil spre țările din nord-vestul Europei au ajuns, de asemenea, aproape de un nivel record.

Europa își testează rezistența în fața Rusiei

Pe de altă parte, temperaturile scăzute reprezintă primul test real al rezistenţei și solidarității Europei, în acest sezon, față de Rusia. După ce Moscova a întrerupt livrările de gaze naturale prin conductele care legau Rusia de Europa, Vladimir Putin a sperat, și chiar a susținut acest lucru, că statele europene vor ceda în fața pretențiilor sale.

Strategia sa era ca Uniunea Europeană să oprească, sub presiunea propriilor cetățeni, afectați de frig și întuneric, ajutoarele militare spre Ucraina și să ridice sancțiunile.

Nu s-a întâmplat, iar în ultimele săptămâni preţul la gaze naturale în Europa au fost mai ridicate, fără însă a se înregistra fluctuații majore. Chiar dacă partea de nord a continentului se confruntă cu îngheţul, iar Londra este acoperită de zăpadă situația nu este disperată. Săptămâna viitoare sunt aşteptate temperaturi mai ridicate în sudul Europei.

Noi surse alternative de energie

Importurile de gaze naturale lichefiate au urcat, după ce Europa a început să înlocuiască combustibilul pe care îl primea din Rusia. Primul terminal plutitor de GNL al Germaniei urmează să ajungă săptămâna aceasta în portul Wilhelmshaven. Iar livrările de gaze vor începe din 22 decembrie.

De asemenea, facilităţile de stocare a gazelor din Europa sunt pline în proporţie de aproximativ 88%, un nivel mai ridicat decât era de obicei în această perioadă a anului. Iar în Germania, cea mai mare economie a regiunii, nivelul de acoperire este de 94%.

Există şi alţi factori care atenuează presiunile asupra pieţei gazelor din Europa, inclusiv majorarea cantităţii livrate prin conducte din Algeria spre Italia. De asemenea, producţia de energie eoliană în Marea Britanie şi Germania ar urma să crească de săptămâna viitoare. Prognozele arată o creștere a vitezei vânturilor. În plus, generarea de energie nucleară în Franţa este la cel mai ridicat nivel din martie, conform Bloomberg.