Fostul președinte al României, senatorul Traian Băsescu, susține că gazele din Marea Neagră pot fi folosite pentru relansarea unor ramuri industriale și creșterea calității vieții populației.
„În Marea Neagră există zăcăminte de cca. 200 miliarde mc. şi dacă va începe exploatarea producţia va fi de cca. 6 - 7 miliarde mc/an. România nu are capacitate să consume în economia proprie gazele din Marea Neagră.
OMW, EXXON, LUKOIL sau Black Sea Oil and Gas au investit în prospectare şi forare la mare adâncime aproximativ 2,5 miliarde USD iar pentru aducerea gazelor din mare la uscat şi livrarea acestora în sistemul de transport al TRANSGAZ, va fi necesară o investiţie de cel puţin alte 5 miliarde USD. România poate utiliza resursele de gaze naturale din Marea Neagră pentru relansarea unor ramuri industriale, dar şi pentru creşterea calităţii vieţii populaţiei”, susține Băsescu.
Variante pentru gazele din Marea Neagră
Fostul președinte a susținut că pentru gazele din Marea Neagră există trei opțiuni:
1.Să le vindem ca simplă materie primă;
2.Să nu le exploatăm, datorită condiţiilor fiscale impuse prin redevenţe şi taxe de către Statul Român;
3. Să le folosim în economia naţională relansând unele ramuri industriale, dar şi pentru încălzirea locuinţelor.
Băsescu a dat exemple și de proiecte care pot duce la creșterea consumului de gaze la nivel național, care ar avea și un impact economic: dublarea numărului de locuinţe conectate la reţeaua de gaze naturale, relansarea industriei petrochimice, trecerea pe gaze a tuturor termocentralelor, conectarea Republicii Moldova la reţeaua de gaze a României prin realizarea Gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, realizarea a zece staţii de comprimare a gazelor naturale.
Senatorul PMP a mai transmis că este responsabilitatea Guvernului şi a specialiştilor să stabilească nivelul optim al redevenţelor şi taxelor suplimentare pentru ca „Legea offshore” să fie în interesul României