Evenimentul Zilei > Social > Gazele intestinale, o problemă majoră pentru astronauți. Cât de periculoase sunt flatulențele în spațiu
Gazele intestinale, o problemă majoră pentru astronauți. Cât de periculoase sunt flatulențele în spațiu

Gazele intestinale, o problemă majoră pentru astronauți. Cât de periculoase sunt flatulențele în spațiu

Gazele intestinale pot reprezenta o adevărată problemă pentru astronauții care călătoresc în spațiu sau care își desfășoară activitatea pe stațiile orbitale.

Flatulențele reprezintă ceva obișnuit pe Pământ. De altfel, gazele rezultate în urma proceselor digestive, pe care le elimină orice ființă vie, precum dioxidul de carbon, azotul, hidrogenul și metanul, sunt absorbite în atmosferă. Flatulențele sunt foarte frecvente în cazul ființelor umane și se spune că un adult mediu elimină gaze de 12 până la 24 de ori pe zi, după cum arată publicația Grunge.

Dacă pentru oamenii de pe pământ, eliminarea gazelor nu reprezintă o problemă, în schimb, situația se complică pentru cei care trăiesc în spațiul cosmic. Aceștia trebuie să ia măsuri de precauție pentru a le evacua. Astfel, hidrogenul și metanul sunt gaze dintre cele mai inflamabile, iar un incendiu izbucnit într-un spațiu mic, sub presiune, așa cum sunt cabina unei navete spațiale sau stațiile orbitale, nu sunt de dorit.

NASA a interzis consumul anumitor alimente pentru astronauți

Pentru a evita eliminarea de gaze, NASA a interzis astronauților să consume anumite alimente despre care se știa că produc gaze. Fasolea, varza și broccoli au fost scoase din meniurile pentru astronauți. Consumul altor alimente a fost limitat strict pentru cei care se îndreaptă spre spațiul cosmic. Conform site-ului Grunge, au fost eliminate pâinea, sifonul, sarea, piperul, laptele proaspăt, pizza și alcoolul.

Pe de altă parte, cele mai mari probleme create de gazele intestinale eliminate în cabinele spațiale sunt legate de miros. Dacă pe pământ există un flux permanent de aer care elimină aceste mirosuri neplăcute, în spațiul cosmic așa ceva nu se petrece. Într-o cabină mică, sub presiune, unde nu există un flux permanent de aer proaspăt, mirosurile pot persista o lungă perioadă de timp.

De aceea, astronautul Mike Massimino recomandă celor care călătoresc în spațiul cosmic să meargă la toaletă pentru a elimina gazele. Aici sistemul de ventilație funcționează mult mai bine, iar mirosul neplăcut dispare mai ușor.

Cum apare gazul intestinal

La ființele vii, gazul intestinal apare ca parte a procesului de digestie. Alimentele sunt descompuse în componentele sale primare de bacteriile din colon. Iar un produs secundar al digestiei este acest gaz intestinal.

În timp ce cea mai mare parte este inodoră, uneori organismul eliberează metan sau hidrogen sulfurat în timpul digestiei, ceea ce dă un miros neplăcut.

Și, deși, în general, aceasta nu reprezintă o problemă aici pe pământ, în afară de faptul că provoacă o jenă, metanul și hidrogenul accumulate în spațiile restrânse sunt extrem de inflamabile, iar acest lucru poate reprezenta un adevărat pericol.

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: