Gaze româneşti vs. gaze de import. Valori-record anunţate la Bursa Română de Mărfuri

Gaze româneşti vs. gaze de import. Valori-record anunţate la Bursa Română de Mărfuri

Potrivit datelor publicate de Bursa Română de Mărfuri şi analizate de AGERPRES, gazele de producţie internă au costat în luna iunie cu 33% mai mu

Luna trecută, preţul gazelor româneşti a fost acelaşi cu cel din mai, respectiv 101,24 de lei pe MWh. Este cel mai mare nivel mediu lunar înregistrat vreodată pe bursă.

La această situaţie s-a ajuns cu toate că, de obicei, în luna iunie preţul gazelor este redus, întrucât şi consumul este mic. În iunie 2018, preţul gazelor de producţie internă a fost de 75,13 lei pe MWh, iar în iulie 2017 a fost de 63,74 lei pe MWh.

În comparatie, jurnaliştii de la Agerpres notează că la bursa de gaze de la Viena, indicele CEGH Front Month Index pentru luna iunie 2019 a scăzut la echivalentul a 76,51 lei pe MWh, de la 81,56 de lei pe MWh în luna mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale.

OUG 19/2019 a fost aprobată în martie 2019 şi a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai. În acest context s-a ajuns la creşterea preţului gazelor de producţie internă care se tranzacţionează pe bursă şi care este destinat agenţilor economici.

La începutul lunii aprilie, anul curent, preţul gazelor de producţie internă a devenit mai mare decât cel de import. De la data de 1 iulie 2019, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis ieftinirea cu 5% în medie a gazelor pentru consumatorii casnici.