Studiul a fost desfăşurat pe 130.741 de fotografii a 36.630 de bărbaţi şi 170.360 de imagini a 38.593 de femei, furnizate de un important site de ''întâlniri'' american. Fotografiile au fost apoi selecţionate, alegând doar pe acelea care relevă figurile într-un mod cât mai clar şi mai limpede posibil, iar de la această selecţie au rămas 5.236 a 14.776 persoane (gay,  hetero, bărbaţi şi femei). În acest punct, inteligenţa artificială, prin intermediul unui software numit VGGFace, a examinat caracteriticile feţelor fiecărei persoane, încercând corelaţii cu orientările lor sexuale.

Rezultatele au fost surprinzătoare: algoritmul a reuşit să ghicească persoanele gay cu o precizie de 91%, iar lesbienele cu 83%. O capacitate care întrece de departe pe cea umană. Explicaţia furnizată de autorii cercetării este că hormonii la care sunt expuşi fetuşii în dezvoltarea lor, desfăşoară un rol important în construcţia structurilor faciale şi pot să ajungă să determine sexualitata unei persoane.

Aceiaşi autori ai cercetării, însă, subliniază că studiul lor este obiectul a diferite limitări. Rezultate mult mai precise se pot obţine doar când sunt puse în comparaţie imaginile a doi bărbaţi, dintre care unul este homosexual. În cazurile mai realiste, algoritmul s-a demonstrat mai puţin eficace. Un studiu care, deci, trebuie  tratat cu grijă şi care, fără îndoială, este destinat a provoca discuţii, dar care redeschide tema conexiunii dintre aspectul fizic şi personalitate.