Gaudeamus 2019. Interviu cu poetul Mircea Dinescu despre cărți și scriitori: „Scapă cine poate”

Gaudeamus 2019. Interviu cu poetul Mircea Dinescu despre cărți și scriitori: „Scapă cine poate”

Președinte de onoare al târgului de carte Gaudeamus, Mircea Dinescu a acordat un interviu pentru Radio România Actualități, în cadrul emisiunii Apelul de dimineață. Îl redăm integral mai jos.

Realizator: Recent, spuneaţi că românii se întorc la lectură. Chiar am depăşit tentaţiile consumeriste ale anilor '90?

Mircea Dinescu: Dacă ne amintim că imediat după '90 teatrele erau cam goale şi nici vizitele la librării nu erau ca pe vremea comunismului, că pe vremea comunismului erau cozi la brânză, la carne şi la librării. În fine, trebuie să spun că lucrurile s-au aşezat şi multă lume a revenit la lectură. A trecut vria sau poate că nu a trecut, dar ne iluzionăm noi puţin. Sigur că televiziunile au captat o bună parte dintre cititorii scriitorilor români - nu? - că pe vremea lui Ceauşescu exista o singură televiziune, se chema parţial coloră, două ore: una coloră cu nea Nicu, una alb-negru cu restul, aşa, şi acum există o capcană a televiziunii, cultura de consum, care a furat o bună parte dintre cititori, dar se pare că lumea s-a mai plictisit şi de televiziunea asta.

„Scaunul cu trei picioare”

Realizator: Ediţia din acest an a târgului este dedicată celor 30 de ani care au trecut de la Revoluţia Română. Ce şi cum s-a schimbat în literatura română postcomunistă?

Ne puteți urmări și pe Google News

Mircea Dinescu: E greu de spus că avut loc un cutremur, în sensul că au apărut, eu ştiu, nu ştiu ce scriitori geniali. Cei care au fost scriitori pe vremea comunismului sunt în continuare scriitori. Nu? - sigur că pe vremea aia, lumea căuta, putea, nu călătorea atât de mult ca astăzi, şi atunci căuta în literatură aluzii la realitate. Şopârlele din poezii aveau o mare valoare. Era bătaie pe cărţi. Acum, scriitorul e un, dacă vreţi, un alergător de cursă lungă. E greu să mai dai o lovitură sau nu e aşa de greu, dar în orice caz nu mai e ca pe vremea când o carte se vindea pe sub mână - nu? - dacă vă amintiţi. Acum, fiecare cu norocul şi cu talentul lui.

Realizator: De ce ar fi nevoie în continuare de un târg de carte așa cum este Gaudeamus?

Mircea Dinescu: Nu noi am inventat târgul ăsta de carte. Ştim că în Germania există mari târguri de carte, la Frankfurt, la Leipzig, de exemplu, unde vin milioane de oameni. Faptul că în România un asemenea târg trezeşte interesul a zeci de mii de oameni, cum se întâmplă astăzi, e un semn foarte bun, cred eu și este o formă de revenire la normalitate, pentru că e greu de spus că avem normalitate în politică, dar măcar în zona asta a cărţii, lumea vine și trăiește într-un mediu mai curat, să zicem așa şi mai fascinant.

Realizator: Corect, a cărţii şi a culturii. În urmă cu câteva zile spuneați că pregătiți ultima carte de poezie, semnată, evident, de Mircea Dinescu. Se va putea deschide într-un viitor apropiat doar un într-un format digital, apropo de carte scrisă?

Pixul și foaia albă

Mircea Dinescu: Nu, eu nu am, spre deosebire de alţi colegi ai mei, eu scriu în continuare pe caiete, cu pixul sau cu stiloul, nu lucrez deloc pe format digital. Nu am trecut în altă formă de scris decât cea dinainte de '89. E o intimitate a scrisului pe care nu mi-o dă decât foaia albă și pixul din mână. Nu cred că... Eu cred că plăcerea de a avea în mână o carte este nemaipomenită și e... Bucurie mai mare decât să ai o carte pe care o duci cu tine acasă și o deschizi stând în pat sau, mă rog, pe un scaun, nu poate să dispară.

Realizator: Foarte, foarte multe cărți la Târgul Gaudeamus. Ne vom reîntâlni acolo, cu siguranță.

Mircea Dinescu: Deci, să spun, n-am spus cum se cheamă cartea mea de versuri nouă; se cheamă „Scaunul cu trei picioare”.

Realizator: Eu ştiam. Aflasem în urmă cu câteva zile, dar aș vrea să o și simt la Târgul Gaudeamus.

Mircea Dinescu: O să simţi aşa... Şi mai e ceva. Mai am făcut niște experimente alături de un prieten de-al meu, un ciocolatier, Negoiță Ștefan. O să lansez cartea o dată cu o ciocolată belgiană în care există şi un... umplute cu vin produs de mine, o cremă de vin, ca dovadă că poezia există și sub alte forme decât cea pe foaia scrisă, da.

Ciocolata cu vin

Realizator: Cu siguranță, tocmai de aceea le reamintim ascultătorilor de Târgul Gaudeamus. Vă puteți întâlni și cu alți scriitori, veţi putea gusta și din bomboanele maestrului Dinescu.

Mircea Dinescu: Cu poezie, bomboanele cu vin şi poezie.

Realizator: Mulțumesc frumos pentru prezenţa la "Apel matinal". Ora 12:00, astăzi, avem festivitatea de deschidere a Târgului de Carte Gaudeamus organizat de Radio România, unde peste 8.000 de metri pătrați de standuri vor găzdui sute de mii de titluri și aproape 900 de evenimente, lansări și prezentări de carte. Târgul se va închide duminică, la sfârșitul săptămânii