Evenimentul Zilei > Actualitate > Gătești ciorbă? Ăsta e ingredientul pe care trebuie să-l eviți neapărat. Pericol pentru sănătate
Gătești ciorbă? Ăsta e ingredientul pe care trebuie să-l eviți neapărat. Pericol pentru sănătate

Gătești ciorbă? Ăsta e ingredientul pe care trebuie să-l eviți neapărat. Pericol pentru sănătate

Borșul la plic ar trebui să fie evitat de oricine gătește ciorbă. Pericolul pentru sănătate este maxim

Mari consumatori de ciorbă, românii ar trebui să știe că borșul la plic reprezintă un pericol pentru sănătate. Conform Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România, care a efectuat un studiu în urmă cu câțiva ani, analizând conținutul a 13 plicuri de borș, ingredientul conține între 30 și 40 de grame de sare și între 10 – 30 grame de zahăr.

Au fost identificați aditivii următori:

E101 – Riboflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scăzută.

E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificial și poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E270 – Acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reacţii alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive. Alimentele ce conţin E270 nu trebuie consumate de bebeluşi şi copii mici pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizării acestuia.

E304 – Palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smalțul dinților.

E307 – Alfa tocoferol este unextract din uleiuri vegetale bogate în tocoferoli (vitamina E), în special floarea soarelui și este folosit ca antioxidant. Poate avea un efect antinutritiv, reducând digestia lipidelor, poate provoca o uşoară hipertrofie a ficatului şi în anumite condiţii poate provoca chiar efecte alergice.

E327 – Lactat de calciu este folosit drept conservant, în special împotriva drojdiilor şi fungilor, mai este folosit pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Poate provoca stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală.

E330 – Acidul citric este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slăbiciune.

E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: