Evenimentul Zilei > Social > Gata, e lege! Cine stă la bloc va da mai mulți bani la întreținere. Condiții clare
Gata, e lege! Cine stă la bloc va da mai mulți bani la întreținere. Condiții clare

Gata, e lege! Cine stă la bloc va da mai mulți bani la întreținere. Condiții clare

Copiii cu vârsta mai mică de șapte ani nu vor fi excluși din rândul persoanelor pentru care se plătesc cheltuieli de întreținere, iar pentru cei de până la 14 ani, cheltuielile de întreținere nu se vor reduce, deoarece proiectul de lege ce conținea măsurile a fost respins definitiv de Camera Deputaților.

Cheltuielile legate de întreținerea locuinței s-ar fi putut reduce pentru anumite categorii de părinți, conform unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, care a fost respinsă definitiv marți de către deputați.

Acest lucru înseamnă că actul nu se va aplica, deoarece și-a încetat traseul legislativ.

Copiii sunt băgați la întreținere

Copiii cu vârsta de până la șapte ani urmau fie excluși din calculul cheltuielilor aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate prin intermediul asociației de proprietari, adică ar fi putut fi eliminați din calculul întreținerii.

Dacă asociația proprietarilor acceptau eliminarea micuților, acest lucru ajuta la facturile la întreținere ale familiei. O altă măsură prezentă în proiectul de act normativ respins definitiv urma reducă cheltuielile la întreținerea celor cu vârsta cuprinsă între șapte și 14 ani.

Înţelesul termenului “copil” este stabilit de art. 263 alin. 5 din Codul Civil şi, în mod identic, de art. 4 lit. a din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. În temeiul acestor texte, “copil este persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi nici nu a dobândit capacitate deplină de exerciţiu, potrivit legii”. Prin urmare, legea nu priveşte diferit copilul de 3 ani faţă de cel de 10 ani sau de până la 16 ani.
b) “În contextul acestei propuneri legislative mentionam ca pentru plata intretinerii casei scarii a unui bloc parintii achita costurile aferente, mai mult, copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrica de pe holuri decat in prezenta parintilor sau a unui adult”.
Este adevărat că până la vârsta de 3 ani nu poate folosi liftul singur însă datorită acestui copil acel lift şi acea energie electrică necesară pentru lift şi iluminatul scării sunt consumate. Copilul este plimbat aspect ce presupune deplasare la fel fiind şi pentru copilul de 6 sau 10 ani. De ce să facem diferenţă?
c) „Mai mult, printr-o folosire mai judicioasa, cu mai multa responsabilitate, a consumului de electricitate sau gestionarea selectiva a deseurilor, de exemplu, consideram ca se pot face economii, astfel incat se pot diminua costurile cu intretinerea blocului”

Consumul de energie electrică nu suferă modificări ba putem spune că alături de un copil ieşi afară, în parc, de două ori pe zi şi poate încă un drum pentru produse necesare acestuia. Sigur, mă refer la energia electrică pentru lift, deoarece cea consumată pe scara blocului este nesemnificativă ca şi cost. Gestionarea selectivă este un vis. Gunoiul este aruncat la grămadă şi colectat la fel.

Vine o singură maşină de gunoi şi „bagă” la gramadă tot ce prinde. Din cele de mai sus rezultă că preţul pentru serviciul de gunoi creşte în fiecare an şi nu este controlat de asociaţiile de proprietari iar economia la cotele de întreţinere, în fapt, este o creştere a cheltuielilor (chiar dacă costul cu ridicarea gunoiului nu este în listă, fiecare proprietar îl suportă).

Pe lângă cele două măsuri , documentul mai propunea pereții dintre apartamente sau spațiile alăturate, ce nu fac parte din structura de rezistență, să poată fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spaţiilor respective și pe baza unei declarații pe propria răspundere, avizată de asociația de proprietari și transmisă autorităților publice locale.

Legislația prevede ca această reamplasare a zidurilor să se facă doar pe baza autorizației de modificare a construcției, eliberată de autoritatea publică locală și cu înștiințarea asociației, dar nu s-a aprobat nici acest lucru. Toate aceste măsuri au fost respinse, iar documentul și-a încetat traseul legislativ, potrivit avocatnet.ro