Evenimentul Zilei > Actualitate > Gata, au anunțat! Pregătiri pentru carantină în București și județul Ilfov. News alert
Gata, au anunțat! Pregătiri pentru carantină în București și județul Ilfov. News alert

Gata, au anunțat! Pregătiri pentru carantină în București și județul Ilfov. News alert

Milioane de români care locuiesc în București și județul Ilfov au aflat joi seara că Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a propus cararinarea acestor zone din cauza exploziei cazurilor noi de Covid-19. Anunțul a fost confirmat de ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.

Într-o intervenție la Digi 24, ministrul interimar al Sănătăţii a dezvăluit ce se va întâmpla mai departe, după propunerea INSP. „Va fi o discuţie şi pe partea de specialişti.

Comitetul Tehnico Ştiinţific care este în subordinea CNSU mâine va discuta, pentru că a fost şi o solicitare sau o recomandare sau propunere a INSP legată de carantinarea zonală, au folosit ei această sintagmă, în Bucureşti şi Ilfov şi aceste lucruri trebuie discutate şi pe partea de specialitate în mod clar şi mâine acest lucru se va discuta.

Să vedem ce spun specialiştii. În acest grup sunt şi reprezentanţii altor instituţii şi ministere, pentru că o carantină zonală nu mai este o chestiune care spunem că de mâine se instituie″, a declarat Cseke Attila.

În acest context, este important de amintit și ce a declarat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Arafat a precizat joi seara că nu crede că Bucureştiul şi Ilfovul vor fi carantinate.

Carantinarea Bucureștiului trebuie să se facă

„Carantinarea capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP, pentru că impactul e unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar.

Clar că sunt măsuri care sunt necesar de a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea contactului, mişcării, a răspândirii virusului, dar a carantina Bucureştiul înseamnă că am izola Bucureştiul şi Ilfovul de restul României″, a declarat Raed Arafat.

În continuare, șeful DSU a explicat de ce nu crede că va fi carantină în București și județul Ilfov: „La acest moment, aşa cum e trimisă adresa către mine, ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în 48 ore.

Încă suntem în termenul de 48 de ore. Mâine am convocat grupul tehnico-ştiinţific pentru o discuţie pe această temă, după care vom supune totuşi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă spre decizie dacă astfel de ordin poate fi emis sau nu.

Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la a carantina Bucureştiul, în sensul de a închide Bucureştiul şi Ilfov în aceste condiţii.″

În finalul intervenției sale, Arafat a subliniat că este posibil să fie analizate anumite anumite măsuri suplimentare care să asigure controlul asupra răspândirii noului coronavirus.