"Garnituri" pentru diete

Regimurile nu au efect pe termen lung dacă nu le adaptaţi stilului de viaţă, slăbiţi mai mult de 4 kilograme pe lună sau eliminaţi mâncărurile favorite.

Dacă vreţi să nu renunţaţi la o dietă la scurt timp după ce aţi început-o, este bine să vă adaptaţi mai întâi la schimbarea din alimentaţia dumneavoastră. Medicii vă sfătuiesc să nu vă propuneţi să slăbiţi mai mult de 4 kilograme într-o lună şi nici să vă înfometaţi. Dietele trebuie să fie adaptate în funcţie de stilul de viaţă, de programul pe care îl aveţi, dar şi de vârstă.

Fiţi realişti în ceea ce priveşte greutatea dv. Aşteptările nerealiste privind numă rul de kilograme pe care vreţi să le pierdeţi şi timpul în care să faceţi acest lucru vă pot da peste cap dieta. „Nu este recomandat să slăbiţi mai mult de 3-4 kilograme pe lună. Altfel, metabolismul organismului va avea de suferit şi apar carenţe alimentare care pot afecta diverse organe, precum ficatul şi pancreasul“, vă sfătuieşte Mihaela Ionescu, medic nutriţionist la Institutul „Nicolae Paulescu“, din Bucureşti. Dietele se ţin în funcţie de stilul de viaţă, de vârstă şi de activitatea fizică pe care o faceţi de obicei. „Unele persoane au greutatea mai mare pentru că au masa musculară mai mare sau oasele mai mari şi mai mineralizate“, spune medicul. Persoanele în vârstă asimilează alimentele mai greu. În plus, acestea trebuie să ţină cont şi de afecţiunile pe care le au. „Vârstnicii nu trebuie să ţină un regim la fel de drastic ca persoanele tinere. În loc de un regim de 1.600 de kilocalorii, ar putea să aibă unul de 1.800 de kilocalorii“, completează specialistul.

Nu renunţaţi la alimentele preferate. Dacă o dietă exclude unul dintre alimentele dv. favorite, şansele de a o urma pe termen lung sunt mici. Dieta înseamnă să limitaţi consumul anumitor alimente, nu să vă forţaţi să eliminaţi complet mâncărurile care vă plac foarte mult. „Alimentaţia trebuie să fie completă şi complexă, să nu lipsească nimic, dar să se facă reduceri semnificative mai ales la pâine, făinoase şi dulciuri. În curele de slăbire nu recomand deloc dulciurile, dar dacă nu puteţi să vă abţineţi, puteţi lua o tabletă mică de ciocolată şi să tăiaţi un măr din alimentaţia din ziua respectivă. Ca alternative, puteţi consuma şi cantităţi mici de plăcinte cu mere sau cu brânză de vaci“, vă recomandă nutriţionistul.

Stabiliţi-vă obiectivul. Ce anume vreţi să obţineţi dacă ţineţi o dietă? Unele persoane ţin regim ca să scape de kilogramele în plus, altele ca să scadă nivelul colesterolului, iar altele pentru că au diabet. „Există posibilitatea ca unii oameni slabi să aibă hipercolesterolemie, caz în care lipidele trebuie controlate prin dietă“, afirmă Alina Jiletcovici, nutriţionist la Cabinetul de diabet şi obezitate „Moşilor“, din Capitală.

Examinaţi-vă istoricul dietelor. Dacă aţi mai ţinut regim şi nu l-aţi dus până la capăt, specialiştii vă recomandă să vă gândiţi la ce motive aţi avut, dar şi la aspectele bune ale dietei pe care aţi avut-o. „Principalul motiv pentru care oamenii renunţă la diete este pentru că văd că nu slăbesc atât de repede pe cât şi-ar dori, mai ales dacă se şi înfometează“, afirmă Mihaela Ionescu. Un alt motiv pentru care mulţi renunţă repede la dietă este pentru că-şi schimbă brusc modul de viaţă. „Orice modificare în dietă necesită o perioadă de adaptare, în funcţie de cât de receptivă la nou este acea persoană. Dacă intervenţia este brutală, mai devreme sau mai târziu va renunţa la regim“, atrage atenţia Alina Jiletcovici.

Nu renunţaţi la exerciţii. Chiar dacă nu trebuie să faceţi sport ca să pierdeţi în greutate, mişcarea vă ajută să vă menţineţi greutatea. Alegeţi tipul de exerciţii care vi se potrivesc cel mai bine. „Sportul este la fel de important ca alimentaţia sănătoasă. Vă recomand cel puţin 30 de minute zilnic de mişcare, chiar şi sub formă de plimbare“, vă mai sfătuieşte Alina Jiletcovici.

Căutaţi regimuri susţinute de studii şi cereţi sfatul nutriţionistului. Pentru a face alegerea potrivită, consultaţi un medic înainte. „Nicio recomandare în medicină care se respectă nu se face fără dovezi ştiinţifice din studii largi făcute pe mase populaţionale“, susţine Alina Jiletcovici.

"În diete, alimentaţia trebuie să fie completă şi complexă, dar să se facă reduceri semnificative mai ales la pâine, făinoase şi dulciuri.", Alina Jiletcovici, nutriţionist