Garnitura lui Ion Iliescu își ia PSD-ul înapoi

Odată cu alegerea lui Liviu Dragnea la conducerea formațiunii social-democrate, se observă un proces de restaurație

Imediat ce Liviu Dragnea a fost ales președinte interimar al PSD, s-a putut observa cum în jurul său apar figurile unor politicieni aduși în partid fie în perioada în care acesta era controlat de Ion Iliescu, fie în perioada în care Adrian Năstase era premier.

Grupul de la Cluj renaște

Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea a fost transformat dintr-un lider provincial, fost președinte de consiliu județean într-unul din cele mai sărace județe din țară, într- un politician de anvergură națională, de către sociologul Vasile Dâncu.

De altfel, Evenimentul zilei a prezentat asemănările frapante dintre discursul lui Dragnea și mesajele sociologului din Cluj. Vasile Dâncu și-a construit cariera politică în guvernarea Năstase, când a condus așa-numitul minister al Informațiilor Publice și era supranumit „micul Goebbels”.

Dâncu s-a retras din politică, dedicându-se sociologiei, însă a rămas apropiat foștilor colegi.

Din grupul de la Cluj mai fac parte Ioan Rus, ministru de Interne în guvernarea Năstase și titular al Transporturilor, sub Ponta, și Remus Lăpușan, președintele PSD-Cluj. Acesta din urmă a salutat public noua conducere a social-democraților.

Zgonea s-a reorientat

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, pro babil parlamentarul care s-a plimbat cel mai mult în această legislatură, s-a lipit și el de Liviu Dragnea, imediat ce acesta a câștigat alegerile interne în fața Rovanei Plumb.

„Un om care e condamnat, dar nu într-un dosar care... A fost stabilit de activul nostru de partid: dacă e dosar de corupție, te retragi. Liviu Dragnea a confirmat și cred că e cea mai bună soluție pentru PSD”, a declarat Zgonea.

Actualul președinte al Camerei Deputaților este creația lui Miron Mitrea, care l-a adus în partid în 1996 și, în 2000, l-a ajutat să ajungă parlamentar pe listele PSD. Zgonea, fost lăcătuș mecanic, a devenit celebru după declarația în care a vorbit despre „colegul său, Mihai Viteazul”. În 2007, el a spus că „statul este jidan”, declarația sa antisemită provocând critici dure.

Reîntoarcerea baronilor

Imediat ce s-a schimbat conducerea partidului, foștii baroni social-democrați și-au revenit. Liviu Dragnea l-a „reînscăunat” pe președintele care a demisionat după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare: Ioan Cindrea.

Acesta a fost condamnat în luna decembrie 2014 de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, el fiind acuzat de ANI că și-ar fi angajat ilegal soția la biroul său parlamentar în perioada octombrie 2009- februarie 2011, când ocupa funcția de deputat.

Decizia nu este definitivă, iar Ioan Cindrea a anunțat că a făcut recurs împotriva acesteia. Condamnările cu suspendare nu par a fi însă o problemă pentru promovarea în PSD, însuși Dragnea fiind condamnat în primă instanță. Și celebrul Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea, a fost alături de Dragnea. „M-am gândit: Rovana Plumb, colega noastră, un om cu experienţă şi un ministru remarcabil sub aspectul domeniului pe care îl reprezintă este preşedintele Consiliului Naţional şi ar fi fost ilogic ca președintele C o n s i l i u l u i Național să fie, în același timp, și președintele partidului”, a declarat Marian Oprişan.

Și Ion Mocioalcă, pre ședintele organizației din Caraș- Severin, și-a declarat adeziunea la noua conducere.

Iliescu: „El e omul care poate”

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că l-a susținut pe coordonatorul politic al partidului, Liviu Dragnea, pentru a prelua șefia interimară a PSD datorită calităților organizatorice ale acestuia. Ion Iliescu a explicat că Liviu Dragnea este, în opinia sa, în măsură să organizeze viitorul Congres al PSD, care va avea loc în luna noiembrie. „L-am susținut pentru că eu cred că are calitățile necesare - bun organizator, într-o perioadă în care e nevoie. Urmează Congresul, care trebuie pregătit. Deci el e omul care poate. (Congresul va fi - n.r.) în noiembrie. S-a propus și toată lumea a fost de acord”, a anunțat Iliescu, după ședința CExN a PSD. „De la fiecare generație trebuie să duci la următoarea generație o anumită experiență”, a spus Dragnea despre viitoarea implicare a lui Iliescu în PSD.

Încurajări de la Năstase

Fostul premier Adrian Năstase (foto) și-a declarat mulțumirea față de înscăunarea lui Dragnea. „Sigur că Dragnea are o serie de vulnerabilități. El reprezintă însă o șansă de a schimba abordarea partidului, de a o dinamiza, de a clarifica relațiile cu UNPR. Gabriel Oprea poate fi prieten cu liderii PSD, dar partidul lui va deveni principalul competitor pentru voturile stângii și va candida separat în alegerile din 2016. Rovana Plumb, ca președinte al Consiliului Național, se poate ocupa de departamentele partidului. (...) Mesajul de la CEx, rezultatul votului au dat un ultimatum liderilor actuali ai PSD. Până în noiembrie, la congres, trebuie schimbată strategia, trebuie renunțat la excluderi, trebuie refăcută echipa. Dacă nu, probabil că la congres va avea loc o schimbare radicală”, a scris Năstase pe blog. În opinia sa, votul de la Comitetul Executiv Național al PSD „a fost un vot împotriva unui anumit mod de a face politica de partid”, în contextul în care „Victor Ponta s-a concentrat pe activitatea de guvernare și a ignorat activitatea de partid”.