Editura Evenimentul si Capital

Statul Paralel există și dă din coadă. Azi: Operațiunea Stingerea rapidă a Scandalului stârnit de publicarea Raportului SIPA de către Evenimentul zilei | ROMANIA LUI CRISTOIU

Autor: | | 2 Comentarii | 3675 Vizualizari

Joi, 24 mai 2017, Evenimentul zilei a publicat Raportul Comisiei Chiuariu în Afacerea Arhiva SIPA. Sunt colaborator de mai mult timp al Evenimentului zilei, varianta Dan Andronic.

Înainte de trimiterea Raportului la tipar, am fost consultat de conducerea redacției, nițel descumpănită la gîndul de a publica un Document declarat Secret de serviciu. Spusele mele au fost reproduse de ziar în textul care prefațează paginile pe care se răsfață Raportul:

„O dată intrați în posesia Documentului, ne-am trezit în fața unei probleme neprevăzute. Raportul era adnotat cu „Secret de Serviciu”. Îl publicăm sau nu? Trebuia o decizie imediată. Dan Andronic, directorul și acționarul majoritar al ziarului, era plecat pentru câteva zile din țară. Omul cu o mare experiență decît a noastră în astfel de situații e Ion Cristoiu. Evenimentul de sub conducerea sa, la care am lucrat mulți dintre noi, se specializase în publicare de documente scoase de prin seifuri ferecate. Ziarul avea și o rubrică, de mare interes printre cititori: Am pus mîna pe… Și urma documentul reprodus pur și simplu, fără comentarii. I-am transmis telefonic lui Dan Andronic că avem ceva foarte tare de publicat, că avem niște temeri, dar că am decis ca ultimul cuvânt să-l aibă domnul Cristoiu. Marți seara, în celebra curte a Bibliotecii Academiei, Ion Cristoiu a spulberat orice îngrijorare. După ce a parcurs rapid cîteva pagini din Document ne-a zis: „Asta da lovitură de presă! E secret de serviciu? Eu l-aș publica și dacă ar fi secret de stat. Un secret ajuns la presă, fie el și secret planetar, nu mai este un secret! ” Drept urmare, ceea ce dumneavoastră citiți în numărul de față este decizia editorială a patru jurnaliști care și-au asumat să publice un document secret în numele adevărului pentru care presa trebuie să facă orice. Ion Cristoiu, Dan Andronic, Simona Ionescu, Mirel Curea.”

Entuziasmul meu față de Lovitura de presă data de Evenimentul zilei n-are nici o legătură cu cele două amănunte. Am făcut gazete de la zero (vreo zece), am relansat instituții de presă, am condus o televiziune, am colaborat cu toate televiziunile de știri (cu excepția Digi Tv, din simplul motiv că la UM Digi24 îți trebuie epoleți și nu talent), am scris ani întregi editoriale zilnic, am scris multe cărți, dintre care am publicat puține. Colaborarea cu un ziar, cu o televiziune, cu un site nu e pentru mine echivalentul unei statui ecvestre vivante, ca să fiu fan necondiționat al redacției, deși, așa cum unii știu, în clipa cînd colaborez la un ziar sau la o televiziune, devin automat solidar cu redacția, cînd aceasta trece prin momente grele. Consultarea nu explică nici ea entuziasmul, deși, din cîte-mi dau seama, tinerii din presa de azi sînt convinși că le știu pe toate.

Entuziasmul față de publicarea Raportului își are temeiul în destinul meu de iscoditor al Istoriei. Nimic nu atinge în materie de satisfacție sentimentul pe care ți-l dă descoperirea unui document important pentru aflarea Adevărului despre un moment istoric. Caietul Mareșalului din camera de timbre a lui Carol al II-lea, scris după ce Mihai I l-a arestat, în după amiaza lui 23 august 1944, descriere a Audienței din punctul de vedere al fostului Conducător, e unul dintre aceste documente. Nu l-am descoperit eu, (l-a descoperit Gheorghe Buzatu, unul dintre marii noștri istorici, îngropat de TeFeLiștii din istoriografia postdecembristă), dar asta nu m-a împiedicat să mă entuziasmez ori de cîte ori a venit vorba despre el. Pînă atunci aveam despre audiență doar punctele de vedere ale celor din Complot: Regele, Sănătescu, gașca de nemernici din jurul puradelului politic numit Mihai I.

Spre deosebire de presa americană, presa noastră nu cultivă documentul. Locul documentului îl iau datul cu părerea, trăncăneala, fonfleul, știrea de tip Caracudi și ipotezele de azil de nebuni. Trăim un moment istoric. După ani de ținere sub capacul Statului Paralel, întruchipat de Binomul SRI-DNA, a zeci de lovituri anticonstituționale, a folosirii șantajului, cătușelor și mai ales luptei împotriva corupției pentru răfuieli politico-mafiote, dezvăluirile curg zi de zi. Oameni siliți să tacă de teama arestării preventive, urmate de compromiterea imaginii de către Divizia Presă a Binomului, au curaj acum să iasă în ziare și la televiziuni pentru a mărturisi nu numai ce au suferit ei, dar și cum au făcut ei să sufere pe alții.

Primele imagini din interior noii Catedrale! Altar poleit in aur, fantani arteziene, lifturi de 105.000.000 euro!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI