Evenimentul Zilei > Social > Galaxia noastră: mult mai mare decât se credea datorită materiei întunecate
Galaxia noastră: mult mai mare decât se credea datorită materiei întunecate

Galaxia noastră: mult mai mare decât se credea datorită materiei întunecate

Cat de mare este galaxia noastra? Un nou studiu arata cum ca aceasta ar putea avea un diametru de circa 1.9 milioane ani lumina, daca tinem cont de haloul de materie intunecata care se simte gravitational, dar nu se vede.

Practic raza vizibila, de circa 130.000 ani lumina, este de aproximatix 7 ori mai mica decat adevarata raza.

Nu doar Galaxia noastra contine materie intunecata, ci majoritatea galaxiilor din Univers. Cantitatea de materie intunecata depaseste cu mult materia vizibila: exista de circa 5-6 ori mai multa materie intunecata decat materie vizibila. Din ce ar putea fi alcatuita misterioasa materie intunecata? Parte din aceasta este reprezentata de neutrini – care au masa, dar nu se stie care este aceasta; o si mai mare cantitate insa ar fi alcatuita din particule pe care nimeni nu le-a capturat pana in prezent; s-ar putea sa fie asa-numitele particule super-simetrice, un fel de perechi ale particulelor pe care le cunoastem, insa cu o masa mult mai mare.

Materia intunecata joaca un rol extrem de important in structurile cosmice, precum galaxiile si gruparile de galaxii; studiul acesteia din punct de vedere astronomic si cosmologic, dar si al particulelor elementare, este la ora actuala unul dintre cele mai importante subiecte de studiu, studii precum cel relatat fiind foarte importante pentru a intelege mai bine rolul acestei materii in evolutia Universlui.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro.

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News