Potrivit cotidianului britanic The Guardian, Donald Trump a rostit un discurs de o oră în faţa Memorialului Lincoln de la Washington DC, cu prilejul festivităţilor de 4 Iulie. În acest context, Trump a devenit primul preşedinte al Statelor Unite care s-a adresat naţiunii de Ziua Independenţei, în ultimii aproape 70 de ani.

Trump a avut, surprinzător, un text scris, în care a vorbit despre istoria Zilei Independenţei, realizările americane în diferite domenii, şi apoi a omagiat pe rând fiecare corp al armatei. Șeful de la Casa Albă s-a îndepărtat de stilul său obişnuit de discursuri dezlânate, improvizate, în care trece în mare viteză de la un subiect la altul.

„În iunie 1775, Congresul Continental (n.r. – primul guvern al SUA) a creat o armată unificată din forţele revoluţionare care îşi aşezaseră tabăra în jurul Bostonului şi al New York-ului. Armata continentală a înfruntat o iarnă aspră la Valley Forge, şi-a aflat gloria dincolo de apele din Delaware şi a cucerit victoria de la Cornwallis în Yorktown. (…) Armata noastră a stăpânit aerul, a atacat meterezele, a cucerit aeroporturile, a făcut tot ceea ce trebuie să facă, iar la Fort McHenry, sub strălucirea roşie a rachetelor, nu i-a rămas altceva decât victoria”, a spus Trump.

Călătoriile aeriene nu s-au întâmplat în Statele Unite mai devreme de începutul anilor 1900, aşa după cum ascultătorii au subliniat rapid. Fraţii Wright, pe care Trump îi omagiase mai devreme în discurs, sunt creditaţi cu primul zbor aviatic din lume, în 1903.

Nu a fost singura greșeală de ordin istoric, făcută de Trump. Ascultătorii atenți au mai remarcat şi că lupta de Fort McHenry s-a purtat în 1812, nu în timpul revoluţiei americane, care avusese loc cu câteva decenii mai devreme.

 

Te-ar putea interesa și: