Camera Deputaţilor adoptă azi, tacit o serie de modificari la legea ANI privind sanctionarea incompatibilitatilor, dar aceleasi modificari legislative au mai fost adoptate tacit de Camera Deputatilor şi pe 13 mai 2015.
Dupa ce a fost semnalata in plen adoptarea tacita a celor 2 proiecte de lege, deputatii au fost informati in cadrul Biroului Permanent de ministrul pentru Relatia cu Parlamentul de la acea data, Eugen Nicolicea, ca NU Camera Depuatilor este Prima Camera sesizata in cazul acestor legi, ci Senatul. Astfel Camera Deputatilor nu le putea adopta tacit. De aceea Nicolicea a cerut ca cele doua legi sa nu fie inaintate Senatului pana cand situatia nu va fi lamurita, informează stiripesurse.ro.
Mai bine de jumatate de an mai tarziu, cele doua legi revin pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor pentru a se consemna DIN NOU adoptarea lor tacita, lucru care nu stim sa se mai fi intamplat pana acum in cadrul procesului legislativ.
Una apartine senatoarei Cristiana Anghel care propune ca cei gasiti incompatibili sa nu mai poata ocupa timp de 3 ani DOAR functia in care au fost gasiti incompatibili, nu ORICE functie de demnitate publica, asa cum prevede legea in prezent. Mai multe detalii AICI.
Cea de-a doua propunere legislativa este semnata de 9 deputati si senatori de la PSD, UDMR si minoritati. Aceasta vizeaza acelasi aspect al sanctiunii privind incompatibilitatea alesilor. Potrivit modificarilor propuse, un primar, viceprimar sau consilier local gasit incompatibil, nu mai poate candida la niciuna dintre aceste 3 functii, timp de 3 ani. Insa el poate candida la Parlament, sau la Consiliul Judetean. Aceleasi reguli se aplica pentru presedintii / vicepresedintii / consilierii judeteni, respectiv pentru deputati, senatori si europarlamentari.