Mircea Badea, Mihai Gădea și Radu Tudor și-au dezinformat telespectatorii în weekend, inventând o știre cum că DNA ia sediul Antena 3 și vrea să închidă postul. Scopul: tentativa de a pune presiune pe Justiție după încarcerarea lui „Domn Profesor”, așa cum îl alintă vedetele pe mogul, este opinia unui analist TV, consultat de EVZ.

Campanie de dezinformare

Reamintim că decizia Curții de Apel București de a confisca clădirea de pe Șoseaua București- Ploiești 25-27, imobil în care își desfășoară activitatea Antena 3, a fost luată pentru că Voiculescu și-a ținut starurile TV într-un imobil care aparține grupului de firme pe care l-a fondat, Grivco, și nu postului de televiziune.

În urma deciziei de confiscare a sediului televiziunii de la Grivco, Antena 3 își va putea continua activitatea în aceleași condiții. „În cazul în care canalul plătea chirie la Grivco, plățile se vor face acum la stat. Dacă imobilul este concesionat pe o perioadă mai lungă, contractul va fi dus până la final”, ne-a explicat un analist media.

De la aflarea deciziei Curții de Apel, vedetele televiziunii lui Voiculescu au demarat o campanie violentă de dezinfomare a publicului prin care se susţine că măsura luată de instanţă vizează libertatea de exprimare a jurnaliştilor de la Antena3. Mai mult, vedetele postului au anunțat, încă de vineri seara, protestul de stradă de ieri, desfășurat sub forma unei pseudoplimbări.

Gădea, Badea și restul starurilor lui Felix au lansat constant invitaţii telespectatorilor să participe la acest protest pentru a preveni închiderea canalului. „Cât despre faptul că sediul Antena 3 a fost sechestrat și va fi scos la vânzare, asta e dovada supremă că am deranjat profund acest regim satanic. Și că vor să închidă postul nostru de televiziune. Nu vor reuși!”, scrie Radu Tudor pe blogul personal, una dintre vedetele lui Felix.

Organizare cu Maria și Ionuț

Conform unei analize postate de Vali Petcu pe zoso.ro, vedetele lui Felix sunt în stare să facă orice în aceste momente de dezorientare: „Azi, vârfurile Antena3 sunt descumpănite, speriate și îngrozite. E posibil ca luni să revină combativi, convinși de niște prime mari, să joace până la capăt. Toţi sunt nişte mercenari fără suflet şi conştiinţă, motivaţi doar de bani”.

În materialele de promovare a „plimbării” Antena 3, pentru a sensibiliza telespectatorii, a fost prezentată și Maria Cociorvan. Bătrâna de 73 de ani, din Suceava, este cercetată de DNA pentru dare de mită. Un alt reprezentant al societății civile care a sprijinit, prin declarații, canalul TV, a fost bursierul fundației lui Felix, Ionuț Budișteanu (21 de ani).

Plimbarea a fost pentru Dan Voiculescu

Minciunile pe care le-au oferit starurile lui Felix propriilor fani au fost însoțite și de fățărnicia „plimbării” din jurul Palatului Cotroceni. Deși acțiunea a fost o mișcare de protest, Badea și Gădea au preferat să fie fățarnici și au prezentat totul ca pe o simplă plimbare la care poate veni oricine. Nici măcar acest blat șmecheresc, demn de Liga lui Mitică, nu a ținut prea mult. Reporter Virtual a observat că Radu Tudor i-a dat de gol pe colegi. Pe blogul său, cel care a devenit cunoscut publicului ca analist militar, a scris că acțiunea de ieri a fost un „prostest” și își invita fanii să „protesteze” (vezi foto). „Eu cred că jurnaliștii de la Antena 3 au priceput corect decizia judecătorilor, dar au profitat de situație, în manieră Dan Diaconescu, pentru a pune puțină presiune pe Justiție și pe politicieni. Au construit ideea că se vrea închiderea Antena 3 pentru a scoate lumea în stradă. Dacă Badea spunea celor care îl admiră să iasă la o plimbare pentru susținerea lui Dan Voiculescu, nu ieșea mai nimeni. Așa cu povestea de închiderea a Antenei 3 au reușit să mobilizeze o masă de oameni”, ne-a mai precizat analistul media.

Tehnici de manipulare, cu „vedete” la înaintare

Când apar problemele penale, realizatorii TV sunt convocați de Camelia Voiculescu și puși să-și declare adeziunea față de patron

Când este pusă în situații delicate, conducerea Intact reacționează prin mobilizarea „vedetelor” în studiouri, unde începe autovictimizarea. Sub pretextul libertății la opinie și a jurnalismului independent, actorii de ocazie invocă pericole iminente care ar conduce la închiderea postului. Din perspectiva „formatorilor de opinie”, angajați ai trustului Intact, vinovat de faptele penale ale patronului lor este, fără doar și poate, Traian Băsescu.

Aceeași tactică a fost folosită și în vara anului trecut, când au fost trimiși în judecată Sorin Alexandrescu, fost administrator al Antena Group, Camelia Voiculescu, acționar al posturilor, dar și Dan Voiculescu, fondatorul trustului de presă. Cu toții sunt acuzați de șantaj sau complicitate la șantaj în dosarul RCS – RDS, cauză care avea ca miză contracte de 32 milioane de euro privind dreptul de difuzare a posturilor de televiziune aparținând trustului.

Astfel, într-o convorbire din 31mai 2013, Camelia Voiculescu discută cu o anume „Cristina”, despre strategia de susținere a lui Sorin Alexandrescu pe toate căile.

Camelia: Ştii ce vreau să te rog? Să vorbeşti cu Răzvan și Dani, mâine dimineaţă…

Cristina: Da…

Camelia: Şi să facă şi ei declaraţii pe tema asta, să… să vorbească despre caz, să spună: „Domne, aşa ceva să… nu trebuie să se întâmple în România…” sau, ia să citească declaraţia aia a lui Mihai şi declaraţia…[ neinteligibil]…

Cristina: Îhîm…

Camelia: Îl avem pe Badea din seara asta… Deci… poate să-i spună… Domne, ideea e următoarea, ieşim la înaintare, absolut cu totu’, cu totu’, cu totu, cu totu’(…) Deci, chiar trebuie să facem, neapărat, neapărat, da. Şi, la fel, poate facem şi nişte testimoniale cu vedetele, dar trebuie să le gândeşti deştept.

Te-ar putea interesa și: