Evenimentul Zilei > Actualitate > Gabriel Oprea, la Ziua Poliției de Frontieră:„România poate fi considerată un membru de facto al Spațiului Schengen”
Gabriel Oprea, la Ziua Poliției de Frontieră:„România poate fi considerată un membru de facto al Spațiului Schengen”

Gabriel Oprea, la Ziua Poliției de Frontieră:„România poate fi considerată un membru de facto al Spațiului Schengen”

Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, vineri, în cadrul manifestării dedicată Zilei Poliției de Frontieră Române, că țara noastră securizează frontiera de est a Uniunii Europene (UE), respectiv peste 1.100 de kilometri, din cei peste 2.070 care reprezintă întreaga frontieră externă a UE. În acest context, oficialul român a subliniat că aportul SUA de a deschide, pe Aeroportul „Henri Coandă”, din Otopeni a unui sistem modern de detecție a materialelor radioactive reprezintă un argument în plus la faptul că în punctele de trecere a frontierei se lucrează după regulile Schengen, există acces la bazele de date Schengen și se cooperează în centre comune de contact, ceea ce face ca România să poată fi considerată un membru de facto al Spațiului Schengen.

Vicepremierul Gabriel Oprea a pus accent pe faptul că avem frontiere sigure și în cadrul evenimentului de la Aeroportul „Henri Coandă”, din urmă cu câteva zile, atunci când Duan Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București a avut numai cuvinte de laudă la adresa autorităților române, mai ales în privința securizării frontierelor.

Vineri, la sediul Poliției de Frontieră ministrul Afacerilor Interne a subliniat:

„În urmă cu câteva zile, împreună cu conducerea ministerului, cu partenerii noștri americani, am participat la inaugurarea unui sistem modern de detecție a materialelor radioactive la Aeroportul Otopeni. Am fost plăcut impresionat de aprecierile extrem de pozitive ale oficialilor și partenerilor noștri americani. La fel suntem apreciați de colegii și partenerii noștri pentru contribuțiile din FRONTEX, toate misiunile din Marea Mediterană, sau de către vecinii noștri europeni de la Marea Neagră, și avem foarte multe exemple pe care le putem continua.

Din punct de vedere geostrategic, Poliția de Frontieră securizează frontiera de est a Uniunii Europene, peste 1.100 de kilometri, din cei peste 2.070 care reprezintă întreaga frontieră externă gestionată de România, și face acest lucru cu seriozitate, cu devotament și cu foarte mult profesionalism, având tehnologia și tehnica cea mai modernă.

Pe lângă sistemul performant de detecție a materialelor radioactive, la nivelul Guvernului am adoptat recent înființarea unei Unități Naționale de Informații privind pasagerii care utilizează aeroporturile din România, țara noastră alăturându-se celorlalte state europene care vor implementa astfel de măsuri suplimentare de securitate pentru a spori siguranța cetățenilor români și, bineînțeles europeni.

În plus, nu trebuie să uităm că în punctele de trecere a frontierei se lucrează după regulile Schengen, există acces la bazele de date Schengen și se cooperează în centre comune de contact, ceea ce face ca România să poată fi considerată un membru de facto al Spațiului Schengen”.

Oprea a mai precizat că „aceste argumente, precum și actualul context destul de complicat de securitate din regiune, mă fac să cred că dacă va exista o decizie politică pentru aderarea României la Schengen” care, a sublinat oficialul român, „va fi nu doar în beneficiul românilor, ci și în beneficiul cetățenilor europeni și, cu siguranță, al tuturor partenerilor noștri din Uniunea Europeană.”.

„România este o țară sigură”

În mesajul adresat polițiștilor de frontieră, Gabriel Oprea a mai precizat: „Așa cum știți, am susținut mereu și susțin integritatea, loialitatea, profesionalismul colegilor noştri din Ministerul Afacerilor Interne și așa cum am făcut-o de fiecare dată, vreau încă o dată să-i felicit pe colegii noștri care au dovedit că integritatea este un reper de cinste pentru Poliția de Frontieră Română.

Vreau în încheiere, cu ocazia celor 151 de ani de când existați ca instituție, să vă felicit domnule inspector general Buda pentru tot ceea ce faceți, vreau să-i felicit pe toți colegii prezenți aici în sală, dar și pe acei mulți anonimi serioși, cinstiți care își fac datoria. Noi cei aflați vremelnic în funcție de decidenți politici ne batem pentru sectorul de securitate națională – apărare, ordine publică și siguranță națională – coloana vertebrală a statului român, în care românii au cea mai mare încredere. Am demonstrat datorită întregului sistem de securitate națională prin ceea ce am făcut,  mai ales în ultimul timp, că România este o țară sigură, o țară care își îndeplinește toate misiunile internaționale și este respectată de partenerii noștri internaționali. Este un lucru extraordinar.”, a mai adăugat Gabriel Oprea.

Polițiștii de frontieră ai anului

Distincţia  de Poliţist de Frontieră al Anului a fost acordată comisarului şef de poliţie Daniel-Ghiță Nistor, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei şi agentului şef adjunct de poliţie Adrian – Neculai

Pața, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iași, pentru merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu.

Comisar şef de poliţie Daniel-Ghiță Nistor, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, a fost contactat telefonic de către un bărbat care i-a solicitat sprijinul în introducerea în ţară a unor cantităţi însemnate de ţigări din Ucraina, oferindu-i suma de 5.000 euro la fiecare activitate de contrabandă, totalizând la finalul lunii aproximativ  80.000 euro.

În urma denunțului ofițerului, a fost organizată o acțiune de prindere în flagrant în urma căreia au fost prinși și reținuți membrii grupării infracționale.

 

 

Agent şef adjunct de poliţie Adrian – Neculai Pața, în vârstă de 42 ani, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iași, a avut o contribuţie esențială la destructurarea unei reţele care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu produse accizabile, pe teritoriul României şi al Republicii Moldova.

Sub autorizarea procurorului, agentul a contribuit la descoperirea a 10.725 pachete de ţigări și la reținerea unui cetățean român și a cinci persoane din Republica Moldova. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor patru autoturisme folosite în activitatea infracţională.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.