Evenimentul Zilei > Actualitate > Furtuna de zăpadă face ravagii! Este cea mai cruntă iarnă din istorie. Imaginile sunt apocaliptice FOTO
Furtuna de zăpadă face ravagii! Este cea mai cruntă iarnă din istorie. Imaginile sunt apocaliptice FOTO

Furtuna de zăpadă face ravagii! Este cea mai cruntă iarnă din istorie. Imaginile sunt apocaliptice FOTO

Cel mai aglomerat aeroport din Europa s-a închis la Istanbul, în timp ce școlile și centrele de vaccinare s-au închis în Atena, deoarece o furtună de zăpadă rară a acoperit zonele din estul Mediteranei, provocând pene de curent și ravagii în trafic.

„Totul este înghețat”, iar închiderea aeroportului din Istanbul — unde acoperișul unuia dintre terminalele de marfă s-a prăbușit sub zăpadă abundentă, fără a provoca răni s-a închis. Zborurile la sol s-au amânat pentru Orientul Mijlociu, Africa, Europa și Asia.

„Nimic nu se mișcă. Plugurile de zăpadă nici măcar nu pot ajunge la noi”, a declarat Ahmet Odabasi, 40 de ani, unul dintre miile de călători blocați peste noapte pe o autostradă la vest de Istanbul, a declarat prin telefon.

Grecia şi Turcia, sub nămeţi

„Sunt blocat aici de 12 ore acum. Sunt norocos că am benzină, mâncare și apă”, a spus șoferul, care conducea spre Istanbul din orașul Edirne, lângă granița cu Grecia.

Vremea severă a adus și ninsori rare în stațiunile de vacanță din regiunea de sud-vest a Turciei, inclusiv Bodrum și Datca, cu zăpadă și condiții alunecoase blocând o autostradă care leagă provinciile Mugla și Denizli. Centrul orașului Antalya, de pe coasta mediteraneană a Turciei, a înregistrat prima ninsoare în ultimii 29 de ani, a informat televiziunea privată NTV.

„Totul este înghețat”: furtuna de zăpadă închide cel mai aglomerat aeroport din Europa

În Grecia, unde temperaturile peste noapte au scăzut la -14 grade Celsius, furtuna a suspendat o sesiune a parlamentului și a forțat școlile și centrele de vaccinare să se închidă în Atena.

Sute de șoferi au fost prinși în mașini, mulți dintre ei și-au exprimat furia pe posturile de televiziune, în ciuda încercărilor poliției de a închide punctele de intrare pe autostradă în nordul orașului.

„Soția mea nu a avut ce mânca de dimineață. Aveam o sticlă mică de apă între noi”, a declarat un șofer pentru  televiziunea Star TV.

„Totul este înghețat rigid”

Armata, pompierii și poliția au început lucrările pentru eliberarea șoferilor blocați la începutul serii. Ministrul grec care se ocupă cu protecția civilă, Christos Stylianides, și-a cerut scuze pentru haos și a acuzat compania care gestionează autostrada că nu a ținut-o deschisă.

Un val de frig cu temperaturi sub zero și vânturi puternice a lovit Atena ultima dată în februarie 2021, ucigând patru oameni pe insulele Evia și Creta și lăsând zeci de mii de gospodării fără electricitate timp de zile. Kostas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul Național din Atena, a declarat pentru ANT1 TV că nu a mai văzut ierni ca aceasta din 1968.

Imaginile cu nămeții uriaşi din cele mai cunoscute destinații de vacanță din lume fac înconjurul lumii

Martorii au filmat o tornadă de zăpadă care se apropie aparent de insula Andros. Un alt videoclip arată o tornadă lovind insula Skopelos, mai la nord. Sunt asociate cu furtuni puternice și sunt adesea însoțite de vânturi periculoase, grindină mare și fulgere.

Insulele grecești Creta şi Mykonos au fost complet acoperite de zăpadă încă de duminică, într-un eveniment meteorologic extrem de rar. Localnicii spun că ultima dată când o asemenea cantitate de zăpadă a căzut pe Ciclade a fost cu zeci de ani în urmă. Syros, Naxos, Tinos, Andros, Mykonos, Santorini și celelalte insule ale Cicladelor sunt acoperite cu un văl alb de zăpadă.

Fenomene meteo aşa cum nu s-au mai văzut

Zăpada a căzut în mod neobișnuit în mai multe insule din Marea Egee, izolând unele sate de munte din Andros, Naxos și Tinos, și acoperind plajele din Mykonos.

Tornadele apărute în Grecia, în ultimele zile, sunt cunoscute sub numele de „Elpida”. Potrivit Serviciului Național de Meteorologie (EMY), principalele caracteristici sunt temperaturile foarte scăzute; zăpadă abundentă – chiar și în zonele de câmpie din nordul și estul Greciei, precum și în insulele din Marea Egee.  Navele din porturile Pireu, Rafina și Lavrio au rămas andocate, marți, 25 ianuarie, din cauza vântului puternic, scrie presa elenă.

Furtuna Elpida s-a manifestat, luni, în Grecia, acoperind capitala Atena cu ninsoare abundentă, care cade rareori în acest oraș. Atena a văzut doar șase evenimente de zăpadă din anul 2000 încoace și, deși stratul de zăpadă măsoară 1,3 centimetri anual, Elpida a adus deja în jur de 8 centimetri, cea mai mare din februarie 2021, când au fost 10 centimetri. Chiar și în insulele Mykonos și Santorini a nins, ceea ce este foarte rar, relatează ndtv.com.