Furtuna a făcut prăpăd pe litoral. Familii în pericol

Furtuna a făcut prăpăd pe litoral. Familii în pericol

Furtuna violentă de pe litoral, pe lângă faptul că a rupt zeci de copaci, a distrus mașini și acoperișuri, “a mușcat” cu atâta putere din malul Canalului Dunăre Marea Neagră, în dreptul comunei Cumpăna, încât o falie uriașă s-a prăbușit în hău, punând în pericol casele. Zona, afectată de alunecările de teren, a devenit astfel și mai vulnerabilă.

Situația de pe strada Dunării, din Cumpăna, de pe malul Canalului Dunăre Marea Neagră, a devenit critică încă din primăvară când au apărut fisuri și au avut loc alunecări de teren. Trei case aflate la doar câțiva metri de taluz au fost evacuate, familiile fiind mutate în locuințe ANL. Alunecările au continuat, zona a fost izolată, traficul rutier a fost interzis. Administrația Canalelor Navigabile a primit sarcina să se ocupe de consolidarea taluzului de pe malul Canalului.

În urma fenomenelor meteo de code portocaliu și roșu de vânt și averse torențiale, în timpul nopții, o altă halcă uriașă din malul Canalului s-a prăbușit. Prefectul județului Constanța, Dan Jeaca, și subprefecții s-au deplasat în jurul orei 23:00  pentru a constata dacă s-au produs degrădari suplimentare ale malului respectiv, pe care se află locuințe.  La fața locului, au fost convocați directorul Administrația Canalelor Navigabile, proiectantul implicat în lucrările aferente, șeful IPJ Constanța și inspectorul șef al ISU „Dobrogea”, cărora li s-a alăturat primarul comunei Cumpăna .

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a constatat că procesul de prăbușire a malului s-a intensificat, a apărut o fisură mai aproape de gardul celor trei locuințe deja evacuate, iar falia crăpată care, anterior ploii torențiale, era la șapte metri de gardul locuințelor, s-a prăbușit. Siguranța locuitorilor din zona adiacentă nu a fost periclitată.

Prefectul a dispus intensificarea patrulării de către echipele de securitate locală, măsură stabilită anterior, pentru a preîntâmpina accidente nedorite și a raporta orice potențială schimbare apărută în zonă. De asemenea, s-a stabilit întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța. Nimeni nu spune însă care sunt soluțiile concrete pentru evitarea unei catastrofe, având în vedere ca, de la o zi la alta, alunecarea de teren se extinde spre aval, crăpăturile din masivul de pământ se extind până la limita caselor și până la conducta de canalizare.