Furt de 400 de miliarde de dolari din banii pentru șomeri. Cum funcționează escrocheria

Furt de 400 de miliarde de dolari din banii pentru șomeri. Cum funcționează escrocheria Sursa foto: Arhiva EvZ

Rapoartele arată că peste 400 de miliarde de dolari ar fi fost furate din banii pentru șomeri pe toată perioada pandemiei, iar economia ar putea fi afectată, se arată într-un raport.

Unii experți spun că este posibil ca infractorii să fi furat până la jumătate din ajutoarele de șomaj pe care SUA le-a acumulat în ultimul an.

Frauda șomajului din timpul pandemiei ar putea ajunge cu ușurință la 400 de miliarde de dolari, potrivit unor estimări, iar cea mai mare parte a banilor au ajuns probabil în mâinile sindicatelor, care nu este doar furt, ci o chestiune de securitate națională.

Când a lovit pandemia, statele nu erau pregătite pentru valul fără precedent de cereri de șomaj pe care urmau să le facă față. Știau cu toții că frauda era inevitabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Banii pentru șomaj ar fi ajuns în mâinile sindicaliștilor infractori din China, Nigeria, Rusia

Blake Hall, CEO al ID.me, un serviciu care încearcă să prevină acest tip de fraudă, a declarat că America a pierdut mai mult de 400 de miliarde de dolari din cauza creanțelor frauduloase. Până la 50% din toate sumele de șomaj ar fi putut fi furate, spune el.

Haywood Talcove, CEO al LexisNexis Risk Solutions, estimează că cel puțin 70% din banii furați de impostori au părăsit în cele din urmă țara, o mare parte din aceștia ajungând în mâinile sindicatelor criminale din China, Nigeria, Rusia și din alte părți.

„Aceste grupuri sunt cu siguranță susținute de stat”, spune Talcove pentru Axios.

O mare parte din restul banilor au fost furați de bande de stradă pe plan intern, care au constituit o pondere mai mare a fraudatorilor în ultimele luni.

Ceea ce spun ei: „Frauda pe scară largă la nivel de stat în asigurarea de șomaj împotriva pandemiei în timpul administrației anterioare este una dintre cele mai grave provocări pe care le-am moștenit”, a declarat economistul de la Casa Albă, Gene Sperling.

„Președintele Biden a fost clar că acest tip de activitate din partea sindicatelor criminale este disprețuitor și inacceptabil. De aceea am trecut 2 miliarde de dolari pentru modernizările din Planul american de salvare, am instituit un grup de lucru antifraudă al Departamentului Justiției.

Cum funcționează acest tip de furt

Escrocii fură adesea informații cu caracter personal și le folosesc pentru a identifica reclamanții. Alte grupuri păcălesc indivizii să predea în mod voluntar informațiile lor personale. Infractorii primesc şi carduri de debit apoi retrag bani de la bancomate. Acești bani sunt apoi transferați în străinătate, adesea prin bitcoin, scrie nationalinterest.