Vecinii din sud s-au confruntat cu tensiuni etnice fără precedent, în ultimele două zile, după ce un tânăr de 19 ani a fost ucis de un membru al clanului de romi condus de Kiril Raşkov.
Reacţia bulgarilor a fost vehementă şi plină de furie, oamenii s-au adunat în mai multe oraşe importante pentru a protesta faţă de "clanul Raşkov care terorizează comunitatea locală". În capitala Sofia, poliţia a arestat peste 100 de persoane, luni seara, după ce protestele au degenerat în confruntări cu forţele de ordine. Manifestanţii, printre care şi membri ai organizaţiilor de extremă dreapta şi grupuri de suporteri, au denunţat "situaţia privilegiată" a minorităţii rome din Bugaria. Aproape 3.000 de bulgari s-au adunat în oraşul Plovdiv, din sudul ţării, în timp ce alţi 1.000 au protestat la Varna şi Burgas. Manifestaţii de mai mică amploare au avut loc şi în alte oraşe ale ţării. Protestatarii s-au îndreptat spre cartierele locuite de romi, care au fost încercuite de forţele de ordine. Au avut loc confruntări între jandarmi şi tinerii care au încercat să forţeze cordonul de securitate. Romii se înarmaseră cu tot ce le căzuse în mână pentru a se apăra de furia mulţimii. Doi poliţişti au fost răniţi la Sofia în timpul acestor ciocniri. Demonstranţi adolescenţi "Majoritatea celor arestaţi erau liceeni, microbişti sau membri ai mişcărilor de extremă dreapta. Cel mai tânăr manifestant reţinut de poliţie are 12 ani", a declarat un oficial din Ministerul bulgar de Interne. În acelaşi timp, romii din întreaga ţară s-au înarmat şi sunt gata de luptă, spun jurnaliştii bulgari. Relaţiile dintre bulgari şi romi sunt "complicate", dar este clar că autorităţile trebuie să răspundă la câteva întrebări în perioada următoare, consideră presa de la Sofia. S-a vorbit despre faptul că liderul romilor este protejat politic şi nu este tras la răspundere pentru toate faptele sale, pentru instigare la crimă şi pentru uriaşa evaziune fiscală de care este acuzat. Unul dintre protestatarii din Plovdiv, citat de Euronews, a spus că incidentul a atins un punct nevralgic, iar moartea acelui om n-ar trebui să fie în van. "Politicienii ar trebui să acorde atenţie şi să facă ceva în acest sens, pentru că este o problemă serioasă", a spus tânărul.
În Sofia, partidul de extremă dreapta ATAKA a organizat o demonstraţie, cerând măsuri dure din partea guvernului şi chiar reintroducerea pedepsei cu moartea. Reuniune de urgenţă Preşedintele bulgar Gheorghi Pârvanov a convocat o întrunire de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate (KSNS) pentru a dezbate problema escaladării tensiunilor din ţară. Reuniunea este programată pentru 1 octombrie şi va avea titlul "Probleme curente în securitatea internă - măsuri de urgenţă pentru a garanta legea şi ordinea în ţară şi pentru a preveni conflictele interetnice". Autorităţile bulgare urmează să-l acuze, azi, oficial, pe celebrul bulibaşa Kiril Raşkov, Ţarul Kiro, după cum a declarat premierul Boiko Borisov, citând informaţii din raportul Ministerului de Interne şi al Procuraturii. După ce va fi inculpat oficial, Comisia de Confiscare a Averilor Ilicite va putea să ia măsuri în privinţa proprietăţilor şi bunurilor ilicite deţinute de "ţarul romilor", a explicat premierul. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/X35CoIlmKXc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Cel mai tânăr manifestant reţinut de poliţie are 12 ani." oficial din Ministerul de Interne Citiţi şi:
- EXCLUSIV EVZ. Ipoteză: "Ţarul Kiro" a stat în România şi a plecat în Bulgaria pentru că oamenii vroiau să-l omoare
- Pravda: "Ţiganii bulgari - gunoi pentru Europa"
- Bătăliile interetnice care au zguduit România