Evenimentul Zilei > Actualitate > ”Fundul zburător” – cea mai mare și mai fascinată aeronavă care s-a ridicat vreodată de la sol | GALERIE FOTO
”Fundul zburător” – cea mai mare și mai fascinată aeronavă care s-a ridicat vreodată de la sol | GALERIE FOTO

”Fundul zburător” – cea mai mare și mai fascinată aeronavă care s-a ridicat vreodată de la sol | GALERIE FOTO

Cel mai mare aparat de zbor construit vreodată pe Pământ a fost asamblat complet în Marea Birtanie, într-un hangar care datează din timpul Primului Război Mondial, și este gata de decolare.

Cu o lungime de 92 de metri, practic cu 15 metri mai lung decât cea mai mare aeronavă de pasageri, ”Airlander 10” este jumătate avion, jumătate zeppelin iar datorită formei sale bombate a fost botezat de presa din Marea Britanie ”fundul zburător”.

Inițial, straniul aparat de zbor a fost proiectat și asamblat parțial în Statele Unite, în cadrul unui program al Armatei care însă a fost abandonat în 2012 din cauza costurilor prea mari.

Firma britanică Hybrid Air Vehicles s-a arătat interesată de ridicarea ”Airlander 10” de la sol iar în prezent au loc ultimele teste la sol înainte ca aeronava să parcurgă primele 200 de ore de zbor.

Mai mult decât detaliile sale tehnice – viteza de deplasare ar fi de aproximativ 150km/h și poate transporta  până la 48 de persoane – presa și publicul și-au manifestat interesul pentru aspectul aeronavei, comentând cu umor și sarcasm forma asemănătoare unui bombat și obraznic dos uman, asemănător cu cel al celebrei Kim Kardashian.