Funcţionează în moduri diferite creierele bărbaţilor şi ale femeilor?

Au bărbaţii şi femeile creiere care funcţionează în mod diferit? Există un creier masculin şi unul feminin? Cercetătorii au luat în serios această întrebare şi au efectuat un studiu cu ajutorul rezonanţei magnetice nucleare care a dat un răspuns oarecum aşteptat: nu există diferenţe între creierul masculin şi cel feminin. Există însă diferenţe importante de la persoană la persoană, care însă nu depind de sexul acesteia.

Mai în glumă, mai în serios, s-ar putea crede că bărbaţii şi femeile au creiere care funcţionează în mod diferit. Creierul este un organ extrem de complex, un mozaic de structuri care are fiecare rolul ei. Multe studii efectuate în trecut au reuşit să determine legătura dintre anumite regiuni din creier şi diverse activităţi şi simţuri, precum şi a capacităţilor noastre. Ba mai mult, multor patologii neuronale li s-au găsit leacurile şi persoane care în trecut aveau o viaţă extrem de dificilă din cauza acestor patologii astăzi duc o viaţă relativ normală.

În urmă perfecţionării studiului creierului cu ajutorul instrumentelor din ce în ce mai sofisticate, s-a putut studia şi o problemă care până la ora actuală avea un răspuns ambiguu: este creierul bărbaţilor diferit faţă de cel al femeilor?

Din ce cauză ar putea exista această diferenţă? Se credea că structura şi funcţionarea creierului ar putea fi influenţate de hormoni: de testosteron în cazul bărbaţilor şi de estrogen în cazul femeilor. Anumiţi cercetători susţineau că influenţa acestor hormoni generează o structură diferită a creierului la bărbaţi şi la femei.

Recent, un grup de cercetători de la universitatea din Tel Aviv a publicat un articol în Proceedings of the Naţional Academy of Sciences (PNAS), în care demonstrează că nu există diferenţe între creierul bărbaţilor şi cel al femeilor. Cu alte cuvinte nu există un creier masculin şi unul feminin.

Ce anume au făcut cercetătorii?

Au analizat 1.400 de imagini obţinute cu ajutorul rezonanţei magnetice nucleare şi s-au concentrat pe regiunile creierului în care existau, aparent, cele mai mari diferenţe între femei şi bărbaţi. Au definit la început un comportament masculin şi unul feminin pe baza analizei imaginilor provenind din studiul a 169 de bărbaţi şi 112 femei, în 10 regiuni ale creierului, ţinând cont de cele 33% cazuri unde existau cele mai mari diferenţe între femeile şi bărbaţi studiaţi. 

Studii ulterioare ale creierelor altor persoane au demonstrat că, pe baza definiţiilor anterioare, doar 6% dintre persoane aveau un creier „masculin” sau „feminin”, adică cele 10 regiuni ale creierului toate consistente cu definiţia dată.

Analiza a 600 de creiere ale unor tineri cu vârste între 18 şi 26 de ani a arătat că doar 2,4 % dintre aceştia aveau creiere doar masculine sau doar feminine: marea majoritate avea creiere mixte – adică regiuni cu comportament feminin şi alte regiuni cu comportament masculin.

Nu există deci creiere feminine şi masculine – există o mare varietate de comportamente şi fiecare dintre noi are în propriul creier un comportament mixt, un adevărat mozaic.

Cum se explică acest lucru, dacă credem că creierul este influenţat de hormoni? Hormonii au desigur rolul lor, însă personalitatea fiecăruia, creierul la urmă urmei, este rezultatul unui proces evolutiv extrem de complex. Pe lângă hormoni un rol important îl joacă mediul în care trăim, educaţia pe care o primim, dar şi modul în care a descurs sarcina. Se pare că în formarea creierului un rol extrem de important îl are stressul în timpul sarcinii – viitoarele mămici trebuie deci să fie atente la condiţiile de viaţă, acestea îşi lasă amprentele în creierul copilului care se va naşte.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro