Nefumătorii din preajma fumătorilor se pot confrunta cu probleme de memorie.
Fumatul pasiv amplifică riscul dezvoltării unor probleme de natură cognitivă, precum tulburări ale memoriei, dezvăluie un studiu realizat de cercetătorii americani şi britanici şi citat de Reuters. Potrivit rezultatelor cercetării, publicate ieri în „British Medical Journal“ (BMJ), persoanele din preajma fumătorilor au cu 44% mai multe şanse să sufere de astfel de disfuncţii decât restul oamenilor.
„Studiul nostru relevă că inhalarea fumului produs de ceilalţi poate afecta creierul, slăbi funcţiile cognitive, precum memoria, şi face ca probabilitatea apariţiei demenţei să fie mai mare“, a explicat David Llewel lyn, coordonatorul proiectului.
Studiile efectuate până în prezent au asociat fumatul pasiv cu o serie de boli, precum cancerul pulmonar sau afecţiuni cardiovasculare. Experţii demonstraseră deja că fumatul activ sporeşte considerabil riscul apariţiei demenţei şi a altor forme de afecţiuni cognitive, dar nu puteau certifica, până la studiul publicat în BMJ, că aceste riscuri există şi în cazul fumatului pasiv. Şi inima este afectată
Cercetătorii britanici şi americani au analizat mostre de salivă prelevate de la 5.000 de nefumători cu vârste de peste 50 de ani, folosind date utilizate în trei studii de sănătate efectuate în Marea Britanie. Testele au vizat depistarea cotininei, un metabolit al nicotinei prezent în salivă timp de 25 de ore după expunerea la fumatul pasiv, pentru a identifica perioada în care un nefumător este expus.
Experţii au monitorizat apoi funcţiile cognitive, precum capacitatea de calcul şi fluenţa verbală, şi au concluzionat că există o legătură între fumatul pasiv şi diminuarea lor. O posibilă explicaţie con stă în faptul că expunerea la fumatul pasiv creşte riscul afecţiunilor cardiace, care pot duce la demenţă şi la alte probleme de natură cognitivă.