Gorghiu: Zeci de fugari, extrădați în ultima săptămână. Unul dintre asasinii lui Kreiner, de negăsit

Fugari. Sursa foto: Arhiva Evz

Peste 20 de fugari români au fost aduși în țară în ultimele zile. Printre acestea se numără un infractor considerat deosebit de periculos. Totuși, autoritățile nu au reușit încă să îl identifice pe unul dintre asasinii lui Adrian Kreiner.

Autoritățile au adus în țară, în ultima săptămână, 22 de fugari. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, în timpul unei vizite făcute în țară. De la începutul anului și până în prezent, peste 110 persoane date în urmărire au fost aduse în țară.

Zeci de fugari, aduși în țară

Alina Gorghiu a anunţat că 22 de persoane cu probleme penale au fost  extrădate în ultima săptămână. Din acest total, 19 fugari sunt condamnați definitiv, a spus ministrul. Anunțul a fost făcut cu prilejul unei vizite pe care Alina Gorghiu a făcut-o în țară, alături de alți membri de partid.

„Văzând ultimele date despre fugari mi-am amintit de vorbă pe care noi o avem în Pitești, 'chiar dacă ești în Pitești nu poți sa te pitești'. Încercarea de a fugi în străinătate pentru cei condamnați nu este un lucru de glumă. ”, a spus Gorghiu.

Fugari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fugar deosebit de periculos, extrădat

De la începutul acestui an, 112 fugari au fost aduși în România. 84 dintre aceștia au fost extrădați pentru a-și executa pedepsele  în penitenciar. Printre aceștia s-a numărat și unul dintre infractorii incluși pe lista celor mai căutaţi fugari din Europa. Florin Flaugiu a condamnat la nouă ani şi zece luni pentru proxenetism şi trafic de persoane.

„Este vorba de un fugar extrem de periculos. Poliţia Română şi agenţii de aplicare a legii din state membre ale Uniunii Europene au desfăşurat o campanie publică de informare, cu scopul prinderii a 50 de infractori foarte periculoşi, daţi în urmărire pe continentul european”, a spus ministrul.

Pe lista fugarilor aduși în țară se află și doi dintre indivizii acuzați de asasinarea lui Adrian Kreiner. Totuși, cel care ar fi condus banda nu a fost încă identificat.

Alina Gorghiu. Sursa Foto: Alina Gorghiu, Facebook

Ordinul de protecție, crucial pentru combaterea violenței

Pe lângă situația fugarilor, Alina Gorghiu a vorbit și despre legea referitoare la ordinul de protecție. Oficialul a precizat că noile prevederi sunt esențiale în combaterea formelor de violență.

„Toate victimele, după adoptarea legii ordinului de protecție se vor simți mai în siguranță, este crucială pentru combaterea oricărei forme de violență.”, a precizat aceasta.

Conform ministrului, până la finalul 2023, la nivel național au fost aplicate peste 13 mii de ordine de protectie provizorii. Dintre acestea, 5000 s-au transformat  în ordine de protecție definitive.

„Din momentul în care legea ajunge în Monitorul Oficial, va exista protecţie pentru orice victimă, Fie că vorbim de bătaie, vecinul de la bloc, agresiune online, apeluri în miez de noapte sau urmărirea unei femei când încearcă să ajungă acasă, sau supravegherea locuinţei.”, a adăugat oficialul.

Camera Deputaților a votat ca for decizional, proiectul de lege care prevede extinderea ordinului de protecţie.