Fuga din calea justiției a devenit un sport național, mai ales pentru oamenii înstăriți. Așa se face că aceștia apelează la tot felul de tertipuri pentru a scăpa de brațul lungii al legii.
Fuga de responsabilitatea pentru faptele comise pare că a devenit normalitate. Unii dintre cei care sunt certați cu legea au ales metode inedite de a face acest lucru. Una dintre cele mai controversate fugi este cu siguranță cea a sirianului Omar Hayssam. Despre acesta s-a spus că a fugit la bordul navei Iman T, practic printre berbecuți.
Pentru că la acel moment, ca și în zilele noastre, România exportă ovine către țările arabe. La momentul 2006 s-a speculat că Hayssam ar fi fost la bordul navei al cărui căpitan ar fi fost Moustafa Tartoussi. De altfel, el a fost și judecat de către Înalta Curte cu privire la acest aspect. Pe de altă parte Sirianul a spus că a plecat cu avionul, îmbrăcat în costum.
Majoritatea celor care au plecat în ajunul deciziilor magistraților au preferat să încerce fuga pe cale terestră. Cum a fost de exemplu Elena Udrea. Aceasta și-a luat șoferul, mașina care ar fi fost foarte ușor detectată la orice vamă și s-a îndreptat către Grecia.
Fuga terestră preferată celei aeriene
În acest fel, fostul ministru al turismului a crezut că va scăpa de pedeapsa aplicată în dosarul Gala Bute. A fost prinsă la granița cu Grecia, de către bulgari, altfel averea toate șansele să scape.
Dacă judecăm în contextul unui alt fugar, Sorin Oprescu, care era în Grecia la momentul sentinței, și pe care autoritățile elene au decis că nu-l vor extrăda. Așadar și Elena Udrea a fost la un pas de a scăpa. Dar nu i-a reușit. De regulă vămile terestre sunt preferate de către cei care fug din calea justiției.
În cazul fugii cu avionul, înregistrările în bazele de date se corelează cu celelalte state, astfel că urmăriții pot fi așteptați de poliție atunci când aterizează. În cazul celor care au plecat cu mai multe zile înaintea sentinței, aceștia au preferat călătoriile cu avionul, pentru că nu aveau nicio constrângere.