Frunda: "Nu o să plâng de dorul PRM-ului"

În contextul răsturnării de situaţie la nivelul rezultatelor la alegerile parlamentare, UDMR-istul Gyorgy Frunda ne-a declarat că exit-poll-urile au şi ele un risc, mai ales că marja de eroare este de +/-3%. El a comentat şi faptul că Partidul România Mare nu a intrat în Parlament.

"Este cea mai bună dovadă că populaţia din România merge spre toleranţă, spre o viziune europeană normală în care partidele extremiste sunt izolate în viaţa politică", a precizat acesta. Întrebat dacă se bucură de necazul peremiştilor, Frunda a mărturisit că: "aş fi ipocrit dacă v-aş spune că plâng de dorul lor în Parlament".

În perioada următoare, UDMR se pregăteşte de negocieri cu celelalte trei partide care au trecut de pragul electoral, fiind convinsă că preşedintele Traian Băsescu îi va invita şi pe maghiari la discuţii. Cu toate acestea, ei nu sunt mulţumiţi de interpretarea pe care o dă şeful statului Constituţiei în ceea ce priveşte numirea premierului.

"Eu cred, din interpretarea Constituţiei, că nu este atribuţia preşedintelui să numească un candidat la funcţia de prim-ministru care să încerce mai apoi să creeze o coaliţie. Acest drept, în spiritul Constituţiei, este al partidelor politice. Deci după ce aflăm rezultatele alegerilor, partidele trebuie să aibă discuţii între ele şi coaliţia care poate să asigure o majoritate guvernamentală să propună un candidat oficial la funcţia de premier", a declarat Gyorgy Frunda.

În opinia sa, preşedintele trebuie doar să verifice dacă propunerea partidelor pentru funcţia de premier pot crea o majoritate. "Dacă dreptul de a numi premierul şi nu doar de a verifica propunerea partidelor ar fi normal acesta ar fi trebui trecut în Constituţie la atribuţiile preşedintelui", a adăugat acesta.

CITIŢI ŞI:

"Bucureştenii au votat cu PD-L"!