Frunda admite că are găuri în declaraţia de avere

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda recunoaşte, într-o declaraţie acordată ieri „Evenimentului zilei“, că nu a completat corect declaraţia de avere, dar susţine că „nu există niciun leu nejustificat“ în averea pe care a dobândit-o în cursul anului 2007.

El a amânat însă explicaţia legată de provenienţa surplusului de 541.931 de lei rezultat din compararea ultimei declaraţii de avere, din luna mai, cu cea completată în luna noiembrie 2007. La sfârşitul anului trecut, Frunda declara conturi bancare de 453.788 lei şi venituri parţiale de 570.813 lei. Potrivit declaraţiei din luna mai, conturile senatorului în 2007 au crescut la 1.154.853 lei, iar veniturile finale au fost de 729.947 lei. Prin urmare, Frunda a înregistrat venituri de 159.134 lei, în timp ce conturile sale au crescut cu 701.065 lei.

„În conturile mele bancare au intrat doar onorariile avocaţiale şi, pentru că am avut depozite în cinci bănci, după ce mama mea a decedat acum doi ani, le-am grupat în trei bănci. Nu există niciun leu nejustificat, toate sunt venituri obţinute prin cabinetul meu de avocatură“, ne-a declarat liderul UDMR.

„Am uitat de apartament“

În legătură cu proprietatea de pe numele soţiei, care nu a fost trecută în declaraţia de avere din luna noiembrie, Frunda susţine: „Am uitat de el pentru că nu locuim în el. Apartamentul a fost cumpărat de fostul meu socru, care a decedat, pentru cele două fete ale lui. Deci a fost un bun dobândit încă dinaintea căsătoriei noastre, într-adevăr, în 1988. A fost cumpărat pe numele soţiei şi al surorii ei, iar procurator de fonduri, cel care a dat banii, a fost socrul meu“, a declarat Frunda.

El a mai spus că „în primele declaraţii de avere, care au apărut în prima parte a anilor ’90, aceste apartamente au fost trecute“. În acea perioadă însă, declaraţiile de avere nu erau publice.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că demnitarii „au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere anual, cel târziu la data de 15 iunie, pentru anul fiscal anterior“. Inspectorii de integritate care constată că o parte a averii este nejustificată cer în instanţă confiscarea acesteia. "În conturile mele bancare au intrat doar onorariile avocaţiale şi, pentru că am avut depozite în cinci bănci, după ce mama mea a decedat acum doi ani, le-am grupat în trei bănci." - Gyorgy Frunda, senator UDMR