Frumoasele noastre lalele

Nationala de fotbal a Romaniei a obtinut sambata, la Rotterdam, cu Olanda, un punct mare.

Romania a revenit sambata seara, la Rotterdam, in prim-planul luptei pentru primele doua locuri ale Grupei G din preliminariile Campionatului European de fotbal, dupa ce a reusit un egal istoric, 0-0 cu Olanda.

A fost meciul-revansa al unei generatii obisnuite cu esecurile si, totodata, primul rezultat important al lui Mutu si al coechipierilor sai intr-o partida oficiala disputata in deplasare. Mai mult, ultima performanta a nationalei tricolore pe teren advers data din octombrie 1998, 1-0 cu Portugalia, la Porto, in primul mandat de selectioner al lui Victor Piturca.

Tunurile pe Luxemburg

Practic, prin aceasta remiza cu batavii, tricolorii au restabilit raportul de forte in grupa, dupa ce tot ei il destabilizasera prin remiza neasteptata de asta-toamna, la Constanta, cu Bulgaria (2-2).

In acest moment este o egalitate perfecta intre cele trei pretendente la primele doua locuri ale Grupei G: Olanda, Romania si Bulgaria. Meciurile directe intre favorite s-au incheiat la egalitate: Romania - Bulgaria 2-2, Bulgaria - Olanda 1-1 si Olanda - Romania 0-0.

Urmatorul joc al echipei tricolore, programat miercuri, la Piatra-Neamt, cu codasa Luxemburg, constituie ocazia ideala de a ne rotunji golaverajul dupa lovitura de la Rotterdam. Beneluxul ne-ar putea furniza astfel patru puncte esentiale in economia calificarii.

Ambitia ca arma

Departe de a fi unul spectaculos, meciul de sambata - socotit derby-ul grupei preliminare si prin prisma faptului ca se intalneau formatiile plasate, la tragerea la sorti, in primele doua urne valorice - a fost unul de uzura. Cei doi antrenori si-au respectat intentiile tactice dezvaluite in zilele precedente. Van Basten a alcatuit o echipa de viteza, cu jucatori foarte iuti pe flancurile terenului.

Piturca a contracarat cu o formula defensiva, celor patru aparatori alaturandu-li-se si doi mijlocasi defensivi. Romania a inceput curajos meciul, dar pe parcurs a fost evident ca principalul obiectiv a fost obtinerea unui egal.

Olanda a reprezentat o mare dezamagire. Vedetele risipite pe teren de Van Basten au parut dezorientate in multe momente. Fara prea multe idei despre cum ar putea ataca poarta lui Lobont, batavii s-au vazut net dominati de romani la capitolele ambitie si disponibilitate la efort. Pentru entuziasmul lor si dorinta de a obtine un rezultat bun, fotbalistii tricolori le-au „suflat” porecla olandezilor si au fost sambata seara, pentru miile de romani din tribune si pentru milioanele de fani din fata televizoarelor, frumoasele noastre lalele.

CALCULE

Un egal cu Olanda si unul cu Bulgaria ne-ar putea califica

Romania, Olanda si Bulgaria au obtinut cate doua puncte in meciurile directe disputate, pana acum, in Grupa G a preliminariilor Campionatului European din 2008.

Teoretic, in cazul in care cele trei echipe vor castiga toate jocurile cu Slovenia, Albania, Belarus si Luxemburg, celelalte componente ale grupei, si vor obtine tot rezultate de egalitate in partidele directe, Romania, Olanda si Bulgaria vor avea la final cate 28 de puncte. In acel moment va intra in functiune sistemul intalnirilor directe (goluri mai multe marcate in deplasare). De asemenea, la departajarea a doua sau mai multe echipe va conta si golaverajul.

Daca tricolorii vor obtine 18 puncte (maximum) din disputele cu Slovenia, Luxemburg, Albania si Belarus si vor mai pune mana pe patru puncte in meciurile cu Bulgaria si Olanda, vor obtine matematic calificarea la turneul final din Austria si Elvetia - cu un total de 30 de puncte.

Nationala poate prinde biletele pentru EURO 2008 daca obtine toate punctele cu echipele „de mana a doua” ale grupei si doua sau trei puncte din confruntarile cu „Portocala mecanica” si Bulgaria, iar cele doua contracandidate se vor impiedica de una dintre „buturugile mici”. Eventuale infrangeri cu Olanda si Bulgaria ar compromite orice sansa de calificare a nationalei.

Tricolorii sunt avantajati de meciurile din ultima etapa, cand vor avea o misiune facila cu Albania, pe teren propriu, in timp ce Olanda se va deplasa in Belarus, iar Bulgaria - in Slovenia. (Dorin Focseneanu)

Preliminarii

Programul Grupei G

28 martie: Bulgaria - Albania, Romania - Luxemburg, Slovenia - Olanda

2 iunie: Albania - Luxemburg, Belarus - Bulgaria, Slovenia - Romania

6 iunie: Luxemburg - Albania; Bulgaria - Belarus, Romania - Slovenia

8 septembrie: Belarus - Romania, Olanda - Bulgaria, Luxemburg - Slovenia

12 septembrie: Slovenia - Belarus, Bulgaria - Luxemburg, Albania - Olanda. Romania va sta.

13 octombrie: Romania - Olanda, Belarus - Luxemburg, Slovenia - Albania

17 octombrie: Luxemburg - Romania, Olanda - Slovenia, Albania - Bulgaria

17 noiembrie: Bulgaria - Romania, Albania - Belarus, Olanda - Luxemburg

21 noiembrie: Belarus - Olanda, Romania - Albania, Slovenia - Bulgaria

Grupa G

Olanda - Romania ..............................................0-0

Luxemburg - Belarus .........................................1-2 Sagramola (68)/Kalacev (24), Kutuzov (54)

Albania - Slovenia ...............................................0-0

Bulgaria a stat.

Clasament

1. Olanda               5 ...3 ...2 ...0 ...7-2 ...11

2-3. Bulgaria         4 ...2 ...2 ...0 ...7-3 ...8

2-3. Romania       4 ...2 ...2 ...0 ...7-3 ...8

4. Belarus             5 ...2 ...1 ...2 ...9-11 ...7

5. Slovenia            4 ...1 ...1 ...2 ...4-7 ...4

6. Albania              4 ...0 ...2 ...2 ...3-6 ...2

7. Luxemburg        4 ...0 ...0 ...4 ...1-6 ...0

PREL. EURO 2008

OLANDA - ROMANIA 0-0

Olanda: Stekelenburg 7 - Jaliens 6, Mathijsen 7, Bouma 7, Van Bronckhorst 7 - Van der Vaart 7 (86, Seedorf), Landzaat 6 (79, Emanuelson), Sneijder 7 - Robben 6, Huntelaar 6, Babel 6.

Antrenor: Marco van Basten

Romania: Lobont 8 - Contra 6, Tamas 7, Goian 7, Rat 8 (78, S. Radu) - Nicolita 6, Cocis 7, Radoi 7, Codrea 7 (88, Rosu), Mutu 7 - Marica 6 (64, D. Niculae 5).

Antrenor: Victor Piturca

Stadion: Feyenoord; Spectatori: 49.000; Arbitri: M. Merk 7 - J.H. Salver 7, M. Pickel 7 (toti din Germania)